Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Ulje džigerice bakalara najveći izvor vitamina D: koristi se za prevenciju rahitisa i lečenje reume

Ulje džigerice bakalara najveći izvor vitamina D: koristi se za prevenciju rahitisa i lečenje reume

ulje dzigerice bakalara vitamin d rahitis lecenje reuma

Džigerica (jetra) bakalara kao izvor vitamina D

Ulje džigerice (jetra) bakalara, koristi se već od 18. veka za lečenje reume, a od 19. veka i za prevenciju i lečenje rahitisa kod dece. Međutim, tada nije bilo poznato da je teška bolest kostiju posledica nedostatka vitamina D, koji se može izbeći ili nadoknaditi visokim sadržajem vitamina D u dzigerici bakalara. Danas je ovo ulje, čiji se ukus često opisuje kao prodoran, dostupno i u obliku kapsula.

Koje hranljive sastojke sadrži ulje dzigerice bakalara?

Ulje dzigerice bakalara je bogato različitim vitaminima i hranljivim sastojcima, posebno:

  • Omega-3 masne kiseline
  • Vitamin D
  • Vitamin A
  • Vitamin E
  • Jod.

Zašto je ulje džigerice bakalara bolje od drugog ribljeg ulja?

U poređenju s ribljim uljem, sadržaj omega-3 masnih kiselina u ulju džigerice bakalara je manji, ali zato sadrži veće količine vitamina A i D. Vitamini, minerali i masne kiseline koje sadrži ovo ulje, uključeni su u brojne procese u telu, pa njegova konzumacija može pozitivno uticati na sledeće:

Omega-3 masne kiseline su dugolančane višestruko nezasićene masne kiseline i – u malim količinama – su esencijalne za telo. One su važan gradivni element svih ćelija tela i mogu pozitivno uticati i na zgrušavanje krvi, krvni pritisak i metabolizam masnih kiselina.

Vitamin A je važan za vid, funkciju imunološkog sistema, izgradnju i regeneraciju kože i sluznica, formiranje krvnih ćelija, mineralizaciju kostiju i plodnost.

Vitamin D koji se nalazi u ulju džigerice bakalara pomaže organizmu da apsorbuje kalcijum i fosfor, što je ključno za zdravlje kostiju. Redovna konzumacija ulja bakalarove džigerice (jetre) može nadoknaditi nedostatak vitamina D i ojačati kosti, sprečavajući tako razvoj rahitisa kod dece. Vitamin D u ulju bakalarove dzigerice (jetre) ima antiinflamatorna svojstva i može pomoći u smanjenju upale u zglobovima i smanjenju simptoma reumatoidnog artritisa.

Takođe, vitamin D može imati blagi imunomodulatorni efekat, što znači da može pomoći u regulisanju imunološkog sistema i smanjenju autoimunih reakcija koje uzrokuju reumu.

Vitamin E je ključan za funkciju imunološkog sistema i zgrušavanje krvi. Takođe, antioksidans hvata slobodne radikale, visoko reaktivne i agresivne hemijske spojeve koji mogu oštetiti ćelije.

Jod je potreban za formiranje hormona štitne žlezde. Oni regulišu brojne procese, uključujući rast, formiranje kostiju i metabolizam energije.

Količina vitamina D u bakalaru, lososu i skuši

Količina vitamina D varira između različitih namirnica.

Evo približnih količina vitamina D u nekim namirnicama:

  1. Bakalar (ulje bakalara): Jedna čajna kašika (oko 14 grama) ulja iz dzigerice bakalara može sadržati oko 1,360 IU (Međunarodnih jedinica) vitamina D.
  2. Losos: Na primer, 85 grama kuvanog lososa može obezbediti oko 570 IU vitamina D.
  3. Skuša: Slično lososu, 85 grama skuše pruža oko 570 IU vitamina D.

Ove količine mogu varirati u zavisnosti od različitih faktora, uključujući način pripreme hrane i vrstu ribe.

5 Najboljih Prirodnih Lekova Protiv Artritisa, Lekovita upotreba semena crnog kumina: pomaže kod alergija, respiratornih i infektivnih oboljenja

Ostavite odgovor