Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Bol u vratu – kako ga se rešiti?

Bol u vratu – kako ga se rešiti?

bol u vratu

Šta izaziva bolove u vratu, koliko smeju da traju i kako ih ublažiti prirodnim putem?

U većini slučajeva, bol u vratu dolazi iz napetosti prednjih i zadnjih mišića vrata. Da bi se rešili bola u vratu i primenili prirodni lekovi ili terapija, treba znati gde leži koren problema, a to je naša anatomija. U poređenju s ostalim delovima kičme, vratna kičma omogućava široke rotacije i pokrete, zahvaljujući posebnoj pokretljivosti sedam vratnih pršljenova. Kada se glava nagne napred ili na stranu, prenosi se višestruko opterećenje na vratni deo kičme, izazivajući dugotrajno prenaprezanje. Kao rezultat toga, ukočenost mišića može ograničiti pokretljivost vratnog dela kičme.

Drugi faktor koji utiče na izazivanje bola u vratu je naš način života: većina ljudi se premalo kreće ili to čini nepravilno, provodeći previše vremena sedeći na poslu, kod kuće na kauču ili u automobilu. Zbog toga su bolovi u vratu i ramenima prilično česti u populaciji, posebno kod odraslih. Međutim, čak i deca i adolescenti sve više se žale na napetosti u vratnom području. Često se bolovi u vratu i ramenima javljaju izolovano i blago, na primer kao blage napetosti. Zapravo, bolne mišiće vrata primetite tek nakon dugog sedenja u automobilu ili na poslu. Fokusirani ste, možda čak i pod stresom, a možda niste ni svesni kako se unutrašnja napetost prenosi na vaše telo. Mišići postaju ukočeni, rezultirajući bolom u vratu. Počinje začarani krug između grčenja i napetosti mišića, preopterećenih nerava i bola, što zauzvrat dovodi do veće napetosti.

Simptomi bolova u vratu

Simptomi bola u vratu kao što su ograničena pokretljivost, oštri ili bolni bolovi, ili čak osećaj „vučenja“ u vratu, praćeni glavoboljama, najčešći su znakovi ovog stanja. Individualni simptomi, poput ukočenog vrata zbog promaje, obično su neprijatni, ali nisu razlog za zabrinutost.

Međutim, i drugi simptomi poput tenzije glavobolja, zvučnih efekata u mišićima ili ponovljenih vrtoglavica mogu ozbiljno smanjiti kvalitet života. Važno je shvatiti da čak i povremeni bolovi u vratu predstavljaju upozorenje. Akutni bolovi mogu postati hronični i izazvati ozbiljne probleme s vratom i ramenima ako ignorišemo početne tegobe.

Ove simptome ne smemo ignorisati: Ako bol u vratu i ukočenost prate groznica, grčevi, jaki bolovi u glavi, paraliza, mučnina, osetljivost na svetlo, vrtoglavica ili gubitak svesti, hitno treba kontaktirati lekara. To može biti znak ozbiljnog stanja poput meningitisa, srčanog udara ili krvarenja u mozgu.

Akutni ili hronični bol u vratu?

Bolovi u vratu smatraju se akutnim ako ne traju duže od dve nedelje.

Subakutni bolovi mogu se protezati do četiri nedelje.

Ako tegobe traju duže od šest nedelja, smatraju se hroničnim bolovima u vratu.

Bolovi u vratu i ramenima koji se javljaju nakon dužih pauza (bez bolova bar mesec dana) i ponovno se javljaju nazivaju se rekurentnim bolovima.

Iako su akutni bolovi u vratu u većini slučajeva bezopasni, hronični bolovi mogu ukazivati na fizičke troškove koji se mogu manifestovati kroz simptome poput migrene, izbočenih diskova, upala u ramenima i problema s disanjem.

Najefikasniji prirodni lekovi protiv bolova u vratu

Toplota kao saveznik

Kada su u pitanju bolovi u vratu, toplota se pokazala kao dragocen saveznik u opuštanju napetih mišića. Ovaj pristup proširuje krvne sudove i podstiče cirkulaciju krvi.Evo nekoliko lekovitih predloga koji vam mogu pomoći da opustite mišiće vrata i eliminišete napetost.

Krema od arnike protiv bolova u vratu

Za brzo olakšanje kod akutnih bolova u vratu, kreme s arnikom mogu pružiti efikasnost. Eterično ulje ove lekovite biljke deluje protiv upala i poboljšava cirkulaciju krvi. Kreme koje dodatno sadrže mentol ili eukaliptus posebno opuštaju i osvežavaju zahvaćenu muskulaturu.

Ulje s biberom

Pomešajte dva kašičice maslinovog ulja s kašičicom mlevene crvene paprike i dobro umasirajte u napetu regiju. Prekrijte peškirom i ostavite da deluje nekoliko sati. Capsaicin u biberu se pripisuje svojstvu smanjenja bola i upala.

Recept za jačanje imuniteta

Ulje od mente ili eukaliptusa

Mentol koji se nalazi u listovima nane pomaže opuštanju grčevitih mišića. Nekoliko kapi ovog ulja pomešajte s maslinovim ili kokosovim uljem i umasirajte na zahvaćeno područje. Rezultat će biti prijatna toplota. Ukoliko su bolovi jaceg inteziteta, mozete ga namazati bez dodatnog ulja.

Sauna i topla kupka: Odlazak u saunu takođe može otpustiti napetost u vratu. Vlažna toplota koju pruža parna sauna prodire još dublje u mišiće. Međutim, nakon toga preporučljivo je izbegavati hladjenje u području ramena i vrata kako biste sprečili ponovno zatezanje mišića.

Pravilan san kao ključ za oslobađanje od napetosti u vratu

Promena navika spavanja može biti korisna u ublažavanju bolova u vratu. Izbegavajte spavanje na stomaku, jer to nepravilno savija glavu. Umesto toga, nabavite ergonomski jastuk i odgovarajući dušek koji omogućavaju prirodan položaj leđa tokom sna. Niski jastuk za vrat može biti koristan i prilikom putovanja avionom, vožnje automobilom ili vožnje vozom, omogućavajući vam da odspavate bez straha od bolova.

Najbolji prirodni lek za jake i zdrave kosti, Recept za domaći pesto, Ricinusovo ulje za negu lica.

Ostavite odgovor