Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Evo šta utiče na rast brade

Evo šta utiče na rast brade

rast brade

Od prosečne do guste brade

Ostaviti bradu da raste nije tek jednostavan čin odustajanja od brijanja. To je često naporan put koji zahteva strpljenje, održavanje i samopouzdanje. Za rast brade, od prosečne do guste brade, ključno je imati strategiju prilagođenu vama, s obzirom na to da rast brade varira od osobe do osobe. Važno je realno proceniti očekivanja i prihvatiti sopstveni izgled, budući da je brada izrazito lični pečat. Evo šta tačno utiče na rast brade.

Istrajati u nameri

Ključni faktori su upornost i posvećenost cilju, bez prekida kada se suočite s početnim teškoćama. Prvih nekoliko nedelja može biti izazovno zbog svraba i nelagodnosti koji prate rast dlaka. Važno je izdržati i ne pokleknuti pred tim iskušenjima.

Genetika i testosteron

Naučno je dokazano da genetika igra značajnu ulogu u rastu brade, a čak i normalni nivoi testosterona ne garantuju obilan rast brade ako genetske predispozicije to ne podržavaju. Nasleđeni geni od oba roditelja mogu odrediti izgled vaše brade. Takođe, utvrđeno je da punoća brade može biti povezana s nivoom dihidrotestosterona (DHT), koji je produkt testosterona. Opšte zdravlje utiče na sve, pa i na rast vaše brade. Iako ne možete promeniti genetiku, postoje životne navike koje mogu poboljšati vaše zdravlje i ubrzati rast punije brade.

Fizička aktivnost

Vežbanje poboljšava protok krvi što stimuliše rast folikula dlake. Vežbe poput podizanja tegova i treninga snage takođe privremeno mogu povećati nivo testosterona. Vredno je raznovrsno planirati vežbe i vreme kada ih radite. Nivoi testosterona prirodno variraju kod mladih muškaraca tokom dana, sa vrhuncem ujutru i opadanjem posle podneva.

Ishrana

Dobra ishrana, bazirana na zdravoj i uravnoteženoj ishrani, može biti od koristi kako za vašu bradu tako i za vaše telo. Važno je održavati normalni indeks telesne mase, jer gojaznost može sniziti nivo testosterona. Određeni nutrijenti, poput cinka, mogu biti korisni za nivoe testosterona. Zdrava ishrana neće promeniti genetiku, ali može doprineti zdravijem i sjajnijem rastu vaše postojeće dlake. Uključite sledeće namirnice:

  • proteinska hrana, poput piletine i lososa
  • gvožđe, poput iznutrica
  • integralne žitarice i druge zdrave ugljene hidrate
  • namirnice bogate cinkom, kao što su orašasti plodovi i leblebije
  • zdrave masti, poput onih u avokadu
  • voće i povrće, bogato vitaminima B, A, C, D i E; ovi vitamini mogu pomoći u rastu kose.

Odžavanje brade

Održavanje čistoće kože i brade, uz redovnu hidrataciju, može pozitivno uticati na izgled brade. Održavanje otvorenih pora uz pomoć pilinga lica može biti od pomoći. To će pomoći u uklanjanju mrtvih ćelija kože i nečistoća oko svakog folikula dlake. Takođe će smanjiti pojavu uraslih dlaka ispod brade. Regeneratori za bradu koji se ne ispiraju a koji su posebno dizajnirani za tu namenu mogu pomoći u ishrani dlake, čineći je mekom i hidriranom. Ovo će eliminisati perut ispod brade i učiniti je punijom. Možete eksperimentisati sa kremama, uljima i losionima da vidite koji je najbolji za vaš tip kože i brade.(izvor: Healthline)

Ostavite odgovor