Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Trikovi i Saveti za Baštu

Trikovi i Saveti za Baštu

10 Brzih i Jednostavnih Rešenja za Vašu Baštu

Prikupili smo za vas 25 naših neobičnih trikova i saveta za baštovanstvo koji zaista funkcionišu za sve koji žele da budu kreativni i poboljšaju zdravlje svoje bašte ove godine.

1. Koristite ljutu papriku (chilli ili kajanski biber, engl.cayennepfeffer) za odbijanje štetočina

Svi koji imaju baštu znaju koliko štetočine mogu brzo uništiti sve što ste posadili. Umesto da posegnete za najnovijim hemijskim preparatom u prodavnici, razmislite o upotrebi malo ljute paprike da oterate dosadne insekte. Ljuta paprika neće naškoditi vašim biljkama, ali će držati neželjene životinje i insekte dalje od vašeg truda. Sve što treba da uradite je da pospete četvrtinu šolje po vašoj bašti svakih nekoliko dana i uskoro ćete videti zdravije biljke bez grickanih listova i pola pojedenog voća.

2. Prihranite Vaše Biljke Kafom

Talog od kafe je sjajno đubrivo za baštu, bogato fosforom, kalijumom, azotom i magnezijumom. Takođe može služiti kao kontrola štetočina protiv puževa i puževa-limaca. Neki čak tvrde da poseduje prirodna anti-fungalna svojstva, što je velika prednost za sve koji žele da uzgajaju zdravu hranu.

3. Napravite Sami Herbicid od Sirćeta

Tražite alternativu komercijalnim herbicidima? Sirće je brz i jednostavan način da se oslobodite korova koji pokušavaju da uguše vaše useve. Ako ne možete rešiti problem korova malim, čestim čupanjem, možete napraviti sopstveni herbicid od 1 galona belog sirćeta, 1 šolje kuhinjske soli i 1 kašike deterdženta za pranje posuđa. Pomešajte ih sve zajedno, sipajte rešenje u bocu sa raspršivačem i krenite u borbu protiv korova.

4. Uništite Gljivice Cimetom

Verovatno imate malo cimeta u kuhinji za pečenje kolača i drugih poslastica. Ali da li ste znali da ga možete koristiti i u bašti? Osim što pomaže pri ukorenjavanju reznica i odbijanju (nekih) štetočina, cimet takođe ima anti-fungalna svojstva koja pomažu u sprečavanju bolesti mladih biljčica. Neki kažu da ga čak možete posuti po saksijama sa biljkama koje su počele da rastu pečurke od preteranog zalivanja.

5. Ojačajte Sadnice Čajem od Kamilice

Slično kao i cimet, kamilica je poznata po svojim anti-fungalnim svojstvima. Namočite malo čaja od kamilice i koristite ga na svojim sadnicama kao još jednu dobru opciju, ili alternativu cimetu, za sprečavanje bolesti mladih biljaka koje obično izbijaju među novim sadnicama. Jednostavno poprskajte malo čaja na svoje sadnice nakon što ih presadite u baštu.

6. Jaje kao Prirodno Đubrivo

Stavite celo jaje u saksiju pre dodavanja zemlje i biljaka. Jaje će se razgraditi kao sporootpuštajuće đubrivo, pružajući hranljive materije biljkama.

7. Neobična Primena Ostataka od Kuvanih Jaja

Ne bacajte vodu koju ste koristili za kuvanje jaja. Pustite je da se ohladi i dodajte je u svoj baštenski vrt gde će biljke biti zahvalne za dodatni kalcijum.

8. Gazirani napici za gardeniju

Ovo možda zvuči neobično, ali korišćenje gaziranih pića pružiće malo dodatne kiselosti u zemlji, koju cvetovi gardenije obožavaju. Nemojte preterivati sa ovim trikom u bašti. Malo ovog slatkog napitka daleko će otići u podsticanju sjajnih cvetova. Ponudite im malo pića na početku sezone i ponovite samo još jednom za najbolje rezultate.

9. Iskoristite Jeftino Pivo na Novi Način

Sipajte malo piva u posudu i postavite je oko dalija, povrća ili bilo koje biljke koje imaju problema sa puževima ili puževima-limcima. Ove sluzave štetočine privlače miris piva, uđu unutra i udave se. Ako brinete o estetici, zakopajte limenku u zemlju da sakrijete ivice. Takođe, tegle takođe funkcionišu.

Drugi sipaju pola piva u zalivnu kanu sa 1 kašikom epsom soli i 2 kašike ribljeg emulziona. Dobro promešajte, zalivajte biljke odozgo i posmatrajte kako procvetavaju u roku od nekoliko nedelja. Biljke i štetočine ne prave razliku, pa jeftino pivo jednako dobro funkcioniše kao i kraft pivo.

10. Savršenstvo Simetrije: Tajna Uparivanja Biljaka u Neparan Broj

Grupisanje biljaka u grupama od tri ili pet izgleda balansirano, stvarajući iluziju da su biljke veće i možda zdravije nego što zaista jesu. Postoji nešto u ponavljanju što stvara osećaj pouzdanosti i udobnosti u našem umu. Osim toga, stručnjaci za baštovanstvo veruju da grupisanje biljaka u neparan broj u asimetričnim šemama, poput grupe od tri u trouglu, oponaša prirodan izgled biljaka koje rastu u divljini.

Procitajte jos: Ublažavanje Simptoma Alergije na Prirodan Način, 7 Recepata za Sladoled od 2 sastojka, Čišćenje Krvnih Sudova Prirodnim Putem.

Ostavite odgovor