Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Brojsova dijeta: Najpoznatija terapija za lečenje raka

Brojsova dijeta: Najpoznatija terapija za lečenje raka

brojsova dijeta terapija po brojsu lecenje raka prirodnim putem

Terapija po Brojsu za prirodno lečenje raka

Brojsova dijeta (nem. Breuß-Kur) osmišljena je kao terapija koja kombinuje strogu dijetu s 42- dnevnim postom uz upotrebu specijalnih sokova od povrća i biljnih čajeva. Rudolf Breuß austrijski lekar prirodnog lečenja (1899-1990) postao je poznat po svojoj knjizi „Krebs heilen mit der Breuß-Kur“ (Lečenje raka putem Brojs dijete), u kojoj je opisao svoj pristup lečenju raka kroz dijetu i terapiju sokovima. U periodu od 1950. do 1986. godine potpuno je izlečio više od 40.000 pacijenata obolelih od raka. Navodno je pod njegovim nadzorom bilo 2.000 pacijenata obolelih od raka.

Terapija po Brojsu je delimično zasnovana na njegovoj teoriji da tumori zahtevaju čvrstu hranu kako bi preživeli u organizmu, naročito proteine.

Zašto je Brojsova dijeta uspešna?

Glavne Brojsove dijetetske smernice:

 • Potpuno se odreći čvrste hrane tokom 42 dana
 • Piti samo sokove od povrća i čajeve (po posebnoj pripremi)
 • Zaustaviti medicinske tretmane u ovom periodu

Rudolf Brojs je razvio teoriju da tumori zavise od određenih hranljivih sastojaka iz čvrste hrane kako bi se održali i rasli. Prema njegovom uverenju, određeni sastojci u hrani, posebno šećeri i proteini, doprinose rastu ćelija tumora. Šećeri, na primer, obezbeđuju brzu energiju koja je potrebna za brz rast, dok proteini podržavaju stvaranje novih ćelija.

Brojs je verovao da se putem uskraćivanja tumora ovih ključnih hranljivih materija, može usporiti ili čak zaustaviti njihov rast, što bi na kraju dovelo do njihovog uništenja. Njegova ideja je bila da se dijetom koja ne sadrži šećere i proteine, tumorske ćelije „izgladne“, jer im se uskraćuje gorivo potrebno za njihov rast. Verovanje je da će ovaj postupak omogućiti telu da se detoksikuje, dok će istovremeno uskratiti tumorskim ćelijama neophodne hranljive sastojke.

B12 Vitamin – Simptomi nedostatka B12 vitamina

Šta je dozvoljeno, a šta nije tokom Brojsove terapije?

Tokom čitave terapije po Brojsu upotreba šećera je zabranjena. Kod leukemije, pacijenti treba da konzumiraju preporučene čajeve i sokove, ali takođe mogu jesti sve druge namirnice, osim bujona od mesa, goveđeg mesa, svinjskog mesa i ponovno zagrejane hrane. Pacijenti ne bi trebalo da započinju „kancerogeni post“ odmah nakon operacije, već bi trebalo da sačekaju najmanje dva do pet meseci.

Tokom Brojsove dijete, nijedne druge metode lečenja nisu dozvoljene. Preporučuje se puno kretanja i svež vazduh i prestanak pušenja. Takođe, pacijenti ne bi trebalo da spavaju iznad tzv. „vodenih čvorova“ (izvora „zemaljskih zračenja“) i da izbegavaju praškove protiv moljaca, insekticide, sprejeve i osveživače vazduha u kući. Nakon završetka Brojsove dijete, pacijenti ne bi trebalo više da konzumiraju zagrejanu hranu. Međutim, postepeno mogu početi da jedu hranu sa malo soli i lagane obroke, i trebalo bi da nastave da konzumiraju oko 60 ml sokova od povrća dnevno još dve do četiri nedelje.

Šta treba imati na umu pre terapije po Brojsu?

Početna kilaža je presudna za ovako dug period posta. Ako je osoba obolela od raka veoma mršava i generalno veoma slaba i ako post ne pokaže željeni efekat, moglo bi nedostajati tela za hemoterapiju, zračenje i operaciju. Međutim, kod osoba sa normalnom kilažom ili viškom kilaže, šanse su mnogo veće da će Brojsova dijeta izgadnjivanja delovati i da će rak biti izlečen.

Za obolele od raka može biti teško doneti odluku o pravoj terapiji. Zato je pre odluke neophodno pažljivo razmotriti u kakvom se fizičkom stanju nalazite i u kojoj meri je bolest uznapredovala.

Važno je napomenuti: Deca bi trebalo da se obrate drugim terapijama, jer post po Brojsu, prema njegovom uverenju, ne pokazuje željeni efekat.

Koje vrste karcinoma se mogu lečiti izgladnjivanjem?

Brojne vrste karcinoma mogu se tretirati Brojsovom dijetom:

 • Leukemija
 • Rak dojke
 • Rak kože
 • Rak debelog creva
 • Rak jetre
 • Tumori na glavi
 • Rak kostiju
 • Rak grkljana
 • Rak prostate
 • Rak pluća
 • Limfom
 • Rak grlića materice.

Kada treba sprovesti terapiju za rak po Breusu?

Idealno je da Brojsova dijeta bude sprovedena odmah nakon dijagnoze. Mera je posebno preporučljiva u ranim stadijumima bolesti, jer su tada šanse za izlečenje veće. Imunološki sistem pacijenta može pozitivno reagovati na ovaj post i ubrzati proces ozdravljenja. Ukoliko post ne pokaže željeni efekat, uvek postoji dovoljno vremena da se sprovede medicinski tretman.

Recepti za čajeve, ceđeni sok od povrća i supu od luka po Brojsovoj dijeti

Dodate instrukcije u vezi konzumiranja tokom Brojsove dijete


Dalje instrukcije su dodate 1987. godine: Pacijenti bi trebalo da konzumiraju jednu do dve činije supe od crnog luka dnevno (samo tečnost). Da bi podržali srce, treba uzimati 20 do 40 kapi tinkture crvenog gloga (Crataegus oxyacantha).

Dijabetičari bi trebalo da nastave sa svojom terapijom insulinom.

Mešavine čajeva po Brojsu

Sledeće bitne izmene su objavljene i 1990. godine:

Brojsova dijeta je dopunjena posebnim preporukama čajeva sa tri preporučene mešavine:

Mešavina 1: na bazi žalfije i kantariona sa nanom i matičnjakom koja treba podržati funkcije metabolizma.

Mešavina 2: na bazi preslice, koprive, rusa i kantariona koja podržava funkcije izlučivanja.

Mešavina 3: za zamenu kalcijuma i kalijuma, pacijenti bi trebalo da konzumiraju čaj od: Plantago lanceolata (Uskolisna bokvica, mala bokvica, koncula, žilovlak, trputac ), Plantago major (Zenska bokvica, širokolisni trputac), Cetraria islandica (islandski lišaj), Pulmonaria officinalis (Plucnjak ili medunika), Glechoma hederacea (Dobričica), Verbascum thapsus (kraljevska sveća) i Ligusticum mutellina (Majčinsko zelje).

Pacijenti sa tegobama jetre ili žučne kese treba da umesto supe od luka konzumiraju supu od mahuna.

Povezano: Kortizol – visok nivo kortizola – kako smanjiti kortizol prirodnim putem, Slaba želudačna kiselina može biti uzrok anemije

Ostavite odgovor