Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Kako da ostanete duže hidrirani – jedite vašu vodu!

Kako da ostanete duže hidrirani – jedite vašu vodu!

hidratacija voda unos tecnosti voce sa najvecim procentom vode

Vodu ne morate samo da pijete – jedite je i ostanite duže hidrirani!

Voda je ključni sastojak ljudskog tela, predstavljajući oko 60% naše telesne mase.

Mozak se sastoji od približno 75% vode, krv oko 83%, dok srce sadrži oko 73% vode.

Skoro svaka ćelija u našem telu je pretežno sačinjena od vode, a ovi procenti mogu neznatno varirati zavisno od uzrasta, pola i opšteg zdravlja. Osim ovih statističkih podataka, voda u ćelijama igra vitalnu ulogu u održavanju zdravlja i pravilnog funkcionisanja organizma.

Jedite vašu vodu!

Fraza jedite vašu vodu naglašava da nije neophodno piti 8 čaša vode dnevno kako bismo ostali hidrirani. Zašto je to tako? Doktor H.Murad naglašava da konzumiranjem voća i povrća bogatog vodom, možemo efikasnije uneti potrebnu količinu tečnosti, uz dodatne koristi vitamina i minerala. Ovaj pristup ne samo da obezbeđuje adekvatnu hidrataciju, već i značajno doprinosi opštem zdravlju organizma.

Dehidracija može doprineti gubitku energije, glavoboljama i opštoj iscrpljenosti. Iako je pijenje vode dugo preporučivano od strane zdravstvenih stručnjaka, za optimalno zdravlje potrebno je i unositi dovoljno vitamina i hranljivih materija koje pomažu pravilnom funkcionisanju tela. Jedenjem hrane bogate vodom, ne samo da hidrirate telo, već ga snabdevate svim potrebnim elementima za jačanje i zdravlje. Naša tela se stalno regenerišu, stvarajući nove ćelije kako bi zamenile stare, oštećene. Zato je važno jesti i piti s fokusom na promovisanje zdravlja ćelija, kroz unos vitamina A, alfa lipoične kiseline, oleinske kiseline, polifenola, folne kiseline i vitamina C, koji se mogu naći u namirnicama bogatim vodom, kao što su sirovo voće i povrće.

Prekomerni unos vode

Prekomerni unos vode može dovesti do gubitka vitamina i minerala, jer se izbacuju iz tela zajedno s viškom tečnosti. Važno je napomenuti da prekomerni unos vode može dovesti do češćih poseta toaletu, što ukazuje na to da limfni sistem nije imao dovoljno vremena da obavi svoju funkciju detoksikacije. U takvim slučajevima, voda brzo prolazi kroz telo bez uklanjanja toksina, što je ključna uloga urinarnog sistema. Boja urina može biti pouzdan indikator hidratacije. Normalan urin bi trebao biti svetložute boje, dok tamna boja može ukazivati na dehidraciju ili druge zdravstvene probleme. Detaljne informacije o tome šta boja urina može ukazivati možete pronaći ovde.

Ljudi koji treniraju za maratone ili druge dugotrajne fizičke aktivnosti često doživljavaju iscrpljenost, grčeve mišića i čak lupanje srca zbog ovog gubitka vitamina i minerala. Ključ je u „strateškoj hidraciji“ jedući hranu bogatu vodom tokom dana kako bi telo imalo stalni tok hidratacije i hranljivih materija za energiju i optimalno funkcionisanje.

Treba naglasiti da ne treba potpuno prestati piti vodu, ali jedenjem nekoliko porcija sirovog voća ili povrća dnevno, možete ostati hidrirani značajno duže. Ako se pridržavate zdrave ishrane bogate povrćem, voćem, unosite većinu potrebne vode dnevno kroz hranu.

Namirnice sa najvećim procentom vode

Namirnice sa najvećim procentom vode u sebi:

  1. Krastavac (96% vode)
  2. Celer (95% vode)
  3. Tikvice (95% vode)
  4. Paradajz (94% vode)
  5. Lubenica (92% vode)
  6. Grejpfrut (88% vode)
  7. Jagode (91% vode)
  8. Lubenica (92% vode)
  9. Kivi (83% vode).

Koja je normalna boja urina (mokraće)?

Šta uzrokuje zapušen limfni sistem i kako ga aktivirati?

Ostavite odgovor