Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Nar podmlađuje jetru, čisti krvne sudove i pomaže u regulaciji šećera u krvi

Nar podmlađuje jetru, čisti krvne sudove i pomaže u regulaciji šećera u krvi

nar podmladjuje jetru cisti krvne sudove regulise secer u krvi

Recept za sok od nara za poboljšanje zdravlja jetre

Nar (šipak) je bogat je vitaminima K, C, B6, folnom kiselinom i fosforom, a sadrži i biološki dostupne elemente u tragovima poput gvožđa, mangana, kalijuma i hroma. Semenke nara sadrže izuzetno snažne antioksidante koji imaju jak antiinflamatorni efekat. Istraživanja pokazuju da nar podmlađuje jetru i i čisti krvne sudove, ali može pomoći i u prevenciji različitih bolesti kao što su visok krvni pritisak, visok holesterol, oksidativni stres, hiperglikemija, artritis i upale.

Detoksikacija jetre i prevencija krvnih ugrušaka uz pomoć nara

Nar poseduje izuzetna svojstva koja se povezuju s njegovom sposobnošću rastvaranja različitih formacija u telu, uključujući kamenje u žuči i bubrezima, nodula, kalcifikacije i manje ciste. Ovo delovanje se najčešće pripisuje prisustvu aktivnih sastojaka, posebno arila, unutar ploda nara. Arili su bogati fitohemikalijama kao što su flavonoidi, tanini i antocijanini. Ovi fitohemikaliji imaju izraženo antiinflamatorno dejstvo, što znači da mogu umanjiti upalne procese u telu. Kao rezultat toga, oni doprinose smanjenju oštećenja tkiva i olakšavajući simptome povezane s bolestima jetre.

Takođe, fitohemikaliji prisutni u arilima imaju sposobnost razgradnje kalcifikacija. Kalcifikacije su depoziti kalcijuma koji se formiraju u tkivima, uključujući tkiva jetre, što može dovesti do različitih patoloških stanja. Razgradnja ovih kalcifikacija olakšava protok tečnosti i normalnu funkciju pogođenih organa, čime se smanjuje rizik od komplikacija povezanih s bolestima jetre.

Nar ima pozitivan uticaj na krvne sudove, posebno u smislu prevencije krvnih ugrušaka. Aktivni sastojci nara imaju antioksidativna svojstva koja pomažu u održavanju zdravlja krvnih sudova. Ovi fitohemikaliji smanjuju oksidativni stres i upalu u zidovima krvnih sudova, što može smanjiti rizik od oštećenja i formiranja aterosklerotskih plakova.

Čišćenje masne jetre: prirodan recept za zdravu jetru i prevenciju steatoze

Pored toga, nar pokazuje sposobnost smanjenja agregacije trombocita, što je ključni korak u formiranju krvnih ugrušaka. Fitohemikaliji prisutni u naru deluju slično aspirinu, sprečavajući zgrušavanje krvi i smanjujući rizik od stvaranja ugrušaka koji mogu dovesti do srčanih udara ili moždanog udara.

Redovna konzumacija nara kao deo zdrave ishrane može pomoći u očuvanju zdravlja krvnih sudova i smanjenju rizika od kardiovaskularnih oboljenja povezanih s krvnim ugrušcima.

Nar pomaže u regulaciji šećera u krvi

Nar jača broj crvenih i belih krvnih zrnaca i igra važnu ulogu u regulaciji nivoa šećera u krvi obnavljajući rezerve glukoze u jetri. Glukoza je osnovno gorivo za organizam, a stabilni nivoi šećera u krvi su od vitalnog značaja za održavanje energetske ravnoteže i funkcije organa.

Zdrava zaliha glukoze u jetri štiti nadbubrežne žlezde od prekomerne aktivnosti. Glukoza iz nara takođe ga čini savršenom hranom za mozak koja pomaže u fokusu i koncentraciji. Kroz ove procese, nar ne samo da doprinosi zdravlju jetre, već može imati dalekosežne pozitivne efekte na celokupno zdravlje organizma.

Pored toga, nar podržava rast kose i zdravu kožu otčepljujući pore i folikule dlake, te pomaže u eliminaciji toksičnih hormona poput neproduktivnih estrogena koji doprinose nastanku raka. Nar pomaže u detoksikaciji DDT-a i drugih pesticida iz tela, što je ključno za prevenciju raka i drugih hroničnih bolesti.

Recept za sok od nara za poboljšanje zdravlja jetre

Sastojci:

  • 4 veća nara
  • 1 limun
  • 1 šolja vode
  • 2-3 kašike meda

Uputstvo:

  1. Isecite nar na pola, izvadite bobice i stavite ih u blender.
  2. Iscedite sok od limuna i dodajte ga u blender zajedno sa vodom.
  3. Blendajte sve sastojke dok ne dobijete glatku smesu.
  4. Koristeći cediljku ili gazu, procedite smesu kako biste odstranili čvrste komade i dobili samo sok.
  5. Čuvajte sok u frižideru 3-5dana.

Ovaj koncentrisani sok od nara je bogat antioksidantima i može se koristiti kao lekoviti napitak za poboljšanje zdravlja jetre, regulaciju nivoa šećera u krvi i podršku cirkulaciji krvi.

B12 vitamin namirnice – Evo gde najviše ima vitamina B12!

Ostavite odgovor