Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Vaginalne gljivične infekcije – 6 prirodnih lekova koji pomažu kod vaginalne kandide

Vaginalne gljivične infekcije – 6 prirodnih lekova koji pomažu kod vaginalne kandide

kucno lecenje najbolji prirodan lek

6 Prirodnih lekova protiv kandide

Vaginalne gljivične infekcije su čest zdravstveni problem koji pogađa mnoge žene širom sveta. Ove infekcije, izazvane prekomernim rastom gljivica Kandida i Monilia, mogu biti izuzetno neprijatne i uzrokovati simptome poput svraba, peckanja, bola tokom seksualnih odnosa i neobičnog vaginalnog sekreta. Međutim, postoje saveti i prirodni lekovi za kućno lecenje koji mogu pomoći u olakšanju simptoma vaginalnih gljivičnih infekcija.

Šta pomaže kod gljivičnih infekcija?

Probiotici

Probiotici sadrže korisne bakterije koje se prirodno nalaze u telu i mogu pomoći u borbi protiv infekcija povećavajući populaciju „dobrih bakterija“ u telu. Najčešći soj bakterija koji se nalazi u probioticima je Lactobacillus acidophilus, koji se takođe nalazi u vaginalnoj flori. Dakle, kandida je prirodno zastupljena u vagini, ali njen rast je kontrolisan prisustvom Lactobacillusa. Međutim, u određenim situacijama kandida može početi nekontrolisano da raste, što dovodi do gljivične infekcije. Faktori koji povećavaju rizik od ove infekcije uključuju upotrebu kontraceptiva, trudnoću, nedavnu upotrebu antibiotika i oslabljen imuni sistem. Zato uzimanje probiotika može pomoći u smanjenju rasta gljivica. Povećajte unos prirodnih probiotika kao što je jogurt i kefir u svojoj ishrani.

Ulje origana

Ulje origana je još jedan koristan prirodan lek koji može pomoći u lečenju gljivičnih infekcija. Ovo ulje ima snažno fungicidno dejstvo koje može inhibirati rast gljivica Kandida (Candida albicans), odgovornih za većinu vaginalnih gljivičnih infekcija.

Ulje čajevca je potpuno prirodno sredstvo sa antifungalnim i antiinflamatornim svojstvima. Nedavna istraživanja su pokazala da je vrlo efikasno u lečenju vaginalne kandidijaze, posebno kada se koristi zajedno sa flukonazolom, antifungalnim lekom. Možete ga koristiti dodavanjem nekoliko kapi ulja čajevca u toplu kupku sa kokosovim uljem tokom 10 minuta. Alternativno, možete naneti 7-10 kapi ulja čajevca i 10 kapi kokosovog ulja na topli peškir i blago ga naneti na zahvaćeno područje tokom nekoliko minuta. Važno je napomenuti da ne treba koristiti ulje čajevca ako osećate peckanje u tom području.

Vaginalna kandidijaza ili bakterijska vaginoza – razlike i simptomi

Borna Kiselina

Borna kiselina je poznata po svojim antifungalnim i antiinflamatornim svojstvima i već dugo se koristi za lečenje vaginalnih infekcija. Bornu kiselinu možete razblažiti u vodi i naneti na spoljnu stranu radi olakšanja. Važno je napomenuti da bornu kiselinu ne treba koristiti za lečenje vaginalnih infekcija tokom trudnoće već konsultovati ginekologa.

Neven je biljka sa snažnim antibiotičkim i antifungalnim svojstvima koja je nedavno dokazana kao vrlo efikasna u lečenju oralne i vaginalne kandidijaze. Neven je dostupan u različitim oblicima, uključujući kreme, masti, tinkture i druge preparate koji se mogu kupiti bez recepta. Takođe, ako imate pristup svežim listovima nevena, možete ih koristiti za pripremu melema.

Epsom so sadrži magnezijum sulfat, koji može pomoći da se umiri koža i smanji svrab i bol povezani sa gljivičnim infekcijama svojim antimikrobnim svojstvima. Napunite kadu toplom vodom i dodajte kašiku epsom soli. Ostanite u kadi 10-15 minuta. Odmah se obrišite nakon izlaska iz kade.

Obloge od ricinusovog ulja

Previše proteina utiče na rast kandide (candida albicans)

Ostavite odgovor