Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Kakao snižava krvni pritisak, smanjuje šanse za dijabetes, poboljšava protok krvi

Kakao snižava krvni pritisak, smanjuje šanse za dijabetes, poboljšava protok krvi

kakao najbolji prirodni lek

Kakao prah se pravi od sirovih zrna kakaa i komadića koji se fermentiraju, a zatim prže i melju u prah. Kakao pomaže u snižavanju krvnog pritiska, smanjuje šanse za dijabetes, poboljšava protok krvi, ali i raspolozenje. Evo koje su sve najbolje koristi koje možete dobiti od ovog prirodnog leka.

Kakao snižava krvni pritisak

Kakao prah je bogat flavonoidima, koji su pokazali da pomažu snižavanju krvnog pritiska, poboljšavaju protok krvi ka mozgu i srcu, i pomažu u prevenciji stvaranja ugrušaka. Evo nekoliko mehanizama kroz koje kakao prah može doprineti snižavanju krvnog pritiska:

  1. Flavonoidi: Kakao je bogat flavonoidima, koji su prirodni antioksidansi. Studije su pokazale da flavonoidi mogu pomoći u opuštanju krvnih sudova, poboljšavajući protok krvi i smanjujući otpor u arterijama. Ovaj efekat može dovesti do sniženja krvnog pritiska.
  2. Proizvodnja dušičnog oksida: Flavonoidi u Kakao prahu mogu povećati proizvodnju dušičnog oksida u organizmu. Dušični oksid je jedinjenje koje opušta krvne sudove, poboljšavajući protok krvi i smanjujući pritisak na zidove arterija.
  3. Antiinflamatorno dejstvo: Kakao takođe ima antiinflamatorna svojstva, što može pomoći u smanjenju opšteg upalnog odgovora u organizmu. Hronična inflamacija može doprineti oštećenju krvnih sudova i povećanju krvnog pritiska.
  4. Minerali: Kakao je bogat mineralima poput magnezijuma i kalijuma, koji igraju ključnu ulogu u regulaciji krvnog pritiska. Magnezijum, na primer, pomaže opuštanju glatkih mišića krvnih sudova.

Kakao smanjuje rizik od dijabetesa

Antioksidansi u kakau mogu uticati na to kako vaše telo reaguje na insulin, što bi moglo smanjiti šanse za dijabetes. Istraživanja pokazuju da flavonoidi u kakao prahu takođe mogu poboljšati rezistenciju na insulin ili promeniti način na koji vaše telo metaboliše glukozu ako već imate dijabetes ili predijabetes.

Kakao smanjuje šanse za srčane bolesti i smanjuje upalu

Studije su povezale flavanole u kakao prahu sa višim nivoom azotnog oksida u vašoj krvi. Azotni oksid pomaže opuštanju vaših arterija i krvnih sudova, što poboljšava protok krvi. Kakao je takođe pokazao da snižava LDL, ili „loš“, holesterol i smanjuje upalu, što oboje može smanjiti rizik od srčanog udara ili moždanog udara.

Neka istraživanja sugerišu da prah bogat flavanolima od kakao-a može pomoći u smanjenju upala. Međutim, potrebna su nam dodatna istraživanja da bismo znali da li to takođe znači da smanjuje rizik od stanja koja izazivaju hroničnu upalu.

Poboljšava funkciju mozga

Specifičan flavonoid u kakau, nazvan epikatehin, može doprineti nekim aspektima zdravlja mozga, uključujući kogniciju i protok krvi, što može smanjiti rizik od pojave demencije. Više o demenciji, i kako je sprečiti, procitajte ovde.

Kakao: Ostali benefiti

40 puta više antioksidanata od borovnica

Sirovi organski kakao ima preko 40 puta više antioksidanata od borovnica! Impresivan ORAC rezultat od 98.000 po 100g, naspram 2.400 kod borovnica. ORAC rezultati mere sposobnost antioksidanata da apsorbuju slobodne radikale (koji dolaze od zagađenja i toksina u našem okruženju), koji uzrokuju oštećenje ćelija i tkiva i mogu dovesti do bolesti poput raka.

Najviši biljni izvor gvožđa

Na biljnoj/veganskoj ishrani i tražite gvožđe? Kakao je najviši biljni izvor gvožđa poznat čoveku, sa impresivnih 13,9 mg po 100g. To se upoređuje s 2,5 mg kod govedine i jagnjetine, i 3,6 mg kod spanaća. Iako možda nećete pojesti 100 grama kakao-a odjednom, i dalje ga čini pohvalnim dodatkom ishrani za pojačavanje gvožđa. Treba napomenuti da je gvožđe u kako prahu ne-hem (kao i sve biljno bazirano gvožđe), pa da biste ostvarili maksimalne koristi, trebali biste ga kombinovati sa nekim vitaminom C.

Pun magnezijuma za zdravo srce i mozak

Sirovi organski kakao takođe je jedan od najviših biljnih izvora magnezijuma, najdeficitarnijeg minerala u zapadnom svetu. Magnezijum je važan za zdravo srce i pomaže pretvaranju glukoze u energiju, omogućavajući vašem mozgu da radi s oštrim fokusom i jasnoćom. To je razlog zašto biste mogli posegnuti za čokoladom tokom noćnog rada za stolom.

Više kalcijuma od kravljeg mleka

Sirovi kakao ima više kalcijuma od kravljeg mleka, verovali ili ne, sa 160mg po 100g naspram samo 125mg po 100ml mleka. Vreme je da zamenite obrano mleko sa nekoliko kockica bezmlečne sirove čokolade.

Ostavite odgovor