Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Dr Yahki: Urin ne sme biti proziran (bistar)

Dr Yahki: Urin ne sme biti proziran (bistar)

boja urina bistar proziran urin dr yahki

Koja je normalna boja urina (mokraće)?

Dr Yahki (Alexander Hickman) tvrdi da urin ne sme biti proziran (bistar). Dr Yahki je stručnjak za holističko zdravlje i pruža jedinstvenu i detaljnu perspektivu o tome kako karakteristike, naročito boja urina mogu odražavati zdravstveno stanje osobe. Prema njegovom mišljenju, boja, bistrina i prisustvo pene ili sedimenta u urinu mogu ukazivati na različite aspekte telesnih funkcija, posebno u vezi sa hidratacijom, ravnotežom elektrolita i metaboličkim procesima.

Značaj boje urina

Dr Yahki naglašava da je boja urina ključni pokazatelj zdravlja. Evo pregleda njegovog tumačenja:

Bistar (proziran) urin:

 1. Prekomerna hidratacija: Proces izbacivanja mokraće je složen i uključuje više faza filtracije i sekrecije, što omogućava efikasno uklanjanje toksina iz tela.
 2. Bistar urin može biti znak prekomernog unosa vode. Iako je hidratacija esencijalna, previše vode može razrediti elektrolite u telu, koji su vitalni za različite fiziološke funkcije, posebno za funkciju srca.
 3. Dakle, telo prilikom pomenutih procesa sakuplja otpad i toksine koji se putem urina trebaju izbaciti. Kada je urin bistar to je znak da telo u tom procesu jednostavno nije sakupilo nista.
 4. Razređivanje elektrolita: Elektroliti poput natrijuma, kalijuma i magnezijuma su ključni za održavanje električne neutralnosti u ćelijama i pravilno funkcionisanje nervnog sistema. Bistar urin sugeriše da se ovi elektroliti prekomerno ispiraju, što može oslabiti ravnotežu elektrolita u telu.

Svetlo (presvetlo) žuti urin:

 1. Vitamin B kompleks: Svetlo žuti urin može ukazivati na višak vitamina B, kao što je B12. Ovi vitamini, dobijeni iz minerala poput kobalta (koji se nalazi u pečurkama), možda nisu u potpunosti iskorišćeni od strane tela, što dovodi do njihovog izlučivanja u urinu.
 2. Hemijska reakcija: Kada telo ne koristi adekvatno ove vitamine, oni prolaze kroz oksidaciju i izlučuju se putem urina, što dovodi do svetlo žute boje.

Žućkasti (blago svetlo žuti) do ćilibar urin: Normalna boja urina

 • Idealna hidratacija: Blago žuti urin (boja slame) se smatra optimalnim, što ukazuje na zdravu ravnotežu hidratacije i prisustva elektrolita.
 • Metabolička aktivnost: Žuta nijansa u urinu potiče od urobilina, nusprodukta razgradnje hemoglobina. Ova boja sugeriše da telo efikasno razgrađuje i koristi hranljive materije.
 • Ako je urin mutan (zamućen) sa sedimentom, koji dr Yahki opisuje kao oblak u urinu koji se taloži na dno posude, ukazuje na prisustvo limfne tečnosti. Ovo može biti znak da limfni sistem aktivno filtrira metabolički otpad . Prisustvo ovog sedimenta može biti pozitivan znak, pokazujući da telo efikasno uklanja toksine.

Tamno žuti urin:

 • Dehidracija: Tamno žuti urin obično ukazuje na dehidraciju, što znači da bubrezi koncentrišu urin kako bi zadržali vodu u telu.
 • Koncentracija minerala: Previše tamni urin može takođe sugerisati preopterećenje određenim mineralima, što može biti povezano sa problemima bubrega ili prekomernim unosom suplemenata.

Narandžasti do braon urin:

 • Problemi sa jetrom: Narandžasti ili braon urin može ukazivati na probleme sa jetrom. Ova boja često je rezultat prisustva bilirubina, supstance koja se proizvodi tokom normalnog razgradnje crvenih krvnih zrnaca.
 • Koncentrisani minerali: Visoko koncentrisan urin može izgledati narandžasto i može ukazivati na problem sa sposobnošću bubrega da efikasno filtriraju i balansiraju minerale.

Penušav urin (mehurici u urinu):

Proteinurija: Pena u urinu sugeriše prisustvo proteina, što može ukazivati na to da bubrezi ne filtriraju adekvatno proteine iz krvi. Ovo stanje, poznato kao proteinurija, može signalizovati oštećenje ili bolest bubrega.

Bistra mokraća (urin) znači problem sa filtracijom

Ako pijete izuzetno velike količine vode, očekujte bistru mokraću, što nije dobro iz prethodnonavednih razloga na početku ovog članka. Međutim, ako ne pijete mnogo vode, a mokraća vam je i dalje bistra, to može značiti da vaši bubrezi ne filtriraju pravilno. Postoje dva glavna razloga za to:

Bubrezi ne filtriraju pravilno:

 • Bubrezi su ključni organi za filtriranje krvi i izbacivanje otpadnih proizvoda putem mokraće. Kada bubrezi ne funkcionišu kako treba, oni ne mogu efikasno filtrirati krv, što može rezultirati bistrijom mokraćom jer otpadne supstance nisu pravilno uklonjene.
 • Bubrezi filtriraju krv kroz glomerularnu filtraciju, tubularnu reapsorpciju i sekreciju. Kada bubrezi ne rade pravilno, ovi procesi su poremećeni, što može dovesti do:
  • 1. Smanjene glomerularne filtracije: Glomeruli ne filtriraju krv adekvatno, pa otpadni proizvodi ostaju u krvotoku umesto da se izluče mokraćom.
  • 2. Poremećene tubularne reapsorpcije i sekrecije: Tubuli ne funkcionišu kako treba, što znači da se ne reapsorbuju esencijalne hranljive materije i voda, dok otpadne supstance ne izlaze iz tela kako bi trebalo.

Limfni sistem je stagnirao:

 • Limfni sistem sakuplja metabolički otpad iz tkiva i prenosi ga do krvotoka, odakle se može filtrirati kroz bubrege. Kada limfni sistem stagnira, to može biti posledica:
  • 1. Nedostatka fizičke aktivnosti: Limfni sistem nema svoju pumpu kao srce za krvotok, već zavisi od mišićne kontrakcije i kretanja tela za cirkulaciju limfe.
  • 2. Zapušenih limfnih čvorova: Limfni čvorovi mogu postati zapušeni toksinima i otpadnim proizvodima, što sprečava efikasno kretanje limfe.

Da bi se poboljšala funkcija bubrega i limfnog sistema, preporučuje se sledeće:

 • Povećanje fizičke aktivnosti: Vežbe kao što su trampolining, preskakanje užeta i suvo četkanje kože mogu stimulisati cirkulaciju limfe, ili naizmenicno tusiranje toplom i hladnom vodom.
 • Konzumacija odgovarajućih biljaka: Biljke kao što su kleka i čičak mogu podržati zdravlje limfnog sistema.
 • Pravilna hidratacija: Umesto prekomernog unosa obične vode, preporučuje se konzumacija voća koje sadrži strukturisanu vodu i pruža dodatne hranljive materije.

Uloga elektrolita i metaboličkih procesa

Dr Yahki objašnjava da su elektroliti ključni za brojne telesne funkcije, posebno u proizvodnji adenozin trifosfata (ATP), energetske valute ćelija. Magnezijum, na primer, je esencijalan za sintezu ATP-a i ukupnu proizvodnju energije u ćelijama. Bez dovoljno elektrolita, sposobnost tela da generiše energiju i održava ćelijske funkcije je ugrožena.

Elektroliti igraju ključnu ulogu u:

 • Održavanju osmotskog balansa: Pomažu u regulisanju količine vode u ćelijama i krvotoku.
 • Funkciji nervnog sistema: Neophodni su za prenos nervnih impulsa.
 • Kontrakciji mišića: Uključujući i srčani mišić, gde su posebno važni kalijum i natrijum.
 • Balansu pH: Održavaju kiselinsko-baznu ravnotežu krvi i drugih telesnih tečnosti.

Pristup dr Yahki-a analizi urina pruža holističku perspektivu na zdravlje, naglašavajući međusobnu povezanost hidratacije, ravnoteže elektrolita i funkcije organa. Posmatranjem boje, bistrine i sedimenta u urinu, pojedinci mogu dobiti uvid u svoj metabolički i fiziološki status, što omogućava donošenje informisanih odluka o ishrani, hidrataciji i opštem blagostanju.

Ulje džigerice bakalara najveći izvor vitamina D: koristi se za prevenciju rahitisa i lečenje reume, B12 vitamin namirnice – Evo gde najviše ima vitamina B12

Ostavite odgovor