Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Brzo spuštanje temperature

Brzo spuštanje temperature

brzo spustanje temperature

Temperatura je prirodna reakcija imunološkog sistema kako bi uništio uzroke bolesti i zaustavio njihovo dalje umnožavanje. Temperatura postaje štetna kada dostigne preko 39° C kod odraslih i preko 39,5° C kod dece. Kada se to desi postoje načini za brzo spuštanje temperature koje ćemo ovde nabrojati. Ako groznica ne opadne značajno, ili je propraćena dijarejom (prolivom) obavezno potražite lekarsku pomoć.

Odeća ohlađena u zamrzivaču

Nosite lagano vlažene slojeve odeće i stavite ih u zamrzivač na kratko vreme. Kada se ohlade, obucite ove hladne slojeve preko vaše uobičajene odeće. Efekat postepenog zagrevanja odeće može pomoći u spuštanju telesne temperature. Zapamtite da ove metode treba koristiti pažljivo i prekinuti ako osetite nelagodnost.

Oblozi za listove

Oblozi za listove kod groznice su iskušani kućni lek kroz generacije kako bi se spustila telesna temperatura za jedan stepen. Vlažni oblozi odnose toplotu od tela i pružaju olakšanje. Postupite na sledeći način:

Potopite čiste krpe u hladnu vodu od 16 do 20 °C, blago ocedite vodu i zatim ih omotajte oko svojih nogu. Preko toga stavite sloj suvih tkanina kako biste upili vlagu. Zatim omotajte treći sloj tkanine oko nogu kako biste zadržali temperaturu i vlagu. Obloge treba skinuti čim se zagreju, obično nakon pet do deset minuta. Napomena: Oblozi za listove trebaju se koristiti samo na toplim delovima tela i nikako na hladnim nogama ili stopalima.

Grickanje ili sisanje kockica leda

Grickanje ili sisanje kocki leda takođe može pomoći u brzom spuštanju temperature. Međutim, važno je imati na umu da sisanje leda ili pijenje ledeno hladne vode privremeno može sniziti oralne temperaturne očitavanje. S tim na umu, važno je sačekati između 15 i 30 minuta (zavisno od vašeg uzrasta) nakon sisanja leda ili pijenja ledeno hladne vode pre merenja oralne temperature kako biste osigurali tačno očitavanje.

Obloge od luka

Ogulite, iseckajte luk i stavite ga u krpu. Stavite to na tabane i obujte čarapu preko toga. Obloge od luka su se pokazale posebno korisnim u ranoj fazi prehlade. O efektu obloge od luka na prehladu i gripu možete pogledati ovde.

Hlađenje tela oblogom s mentom (eukaliptusom)

Napravite oblogu za hlađenje mešanjem male količine mente (eukaliptusa) ili ulja nane, zajedno sa nekim uljem koje najčešće koristite (suncokretovo, maslinovo, kokosovo ulje). Nanesite smesu na čistu krpu i omotajte je oko tela, fokusirajući se na delove tela s velikim krvnim sudovima poput zgloba ruke, zgloba noge i čela. Hlađenje koje pruža mentol može pružiti umirujući efekat i pomoći u brom spuštanju telesne temperature.

Hladjenje gelom od aloje

Nanesite gel od aloje (prethodno ga mozete ostaviti u frizideru nekoliko minuta, ako je bio zagrejan ili nedovoljno hladan) direktno na tačke pulsa i delove tela s većim krvnim sudovima, kao što su zglob ruke i slepoočnice. Prirodna hlađenja svojstva aloje mogu pružiti olakšanje i doprineti snižavanju telesne temperature. Osigurajte da je gel čist i bez dodatih hemikalija za optimalnu efikasnost.

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je veoma efikasno kod povišene temperature. Kiselina efikasno prenosi toplotu kroz našu kožu. Osim toga, jabukovo sirće sadrži važne minerale koje naše oslabljeno telo hitno potrebuje. Evo kako to možete učiniti: Za unutrašnju primenu, jednostavno pomešajte dva kašičice jabukovog sirćeta sa malo meda i konzumirajte tri puta dnevno. Za spoljnu primenu, dodajte pola litra jabukovog sirćeta u mlaku kupku ili natopite peskir jabukovim sircetom i naslonite ga na tabane. Menjajte po potrebi kada se peškir zagreje.

Pročitajte još: Najbolji prirodni lek za jačanje imuniteta, Zdrave i jake kosti

Napomene pri uzimanju medikamenata

Pre nego što posegnete za sredstvima za snižavanje temperature koje se mogu kupiti bez recepta, imajte na umu ove informacije o bezbednosti:

Nikada nemojte davati aspirin deci bez preporuke lekara. To može značajno povećati rizik od Reye-ovog sindroma, retkog ali veoma ozbiljnog stanja.

Ne uzimajte više od preporučenog od strane proizvođača. To može dovesti do krvarenja u želucu, oštećenja jetre ili problema sa bubrezima.

Zabeležite vreme kada uzimate lek koji se može kupiti bez recepta kako biste se uverili da ne uzimate previše u periodu od 24 sata.

Kako najbrze zaustaviti proliv, Sniziti holesterol

Ostavite odgovor