Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Hladne Ruke – Zašto je ženama uvek hladnije?

Hladne Ruke – Zašto je ženama uvek hladnije?

hladne ruke prirodni lek

Hladne ruke ne samo da izazivaju konstantno neprijatan osećaj suvoće, već mogu uzrokovati čak i bol. Ipak, postoje jednostavna sredstva koja vam mogu pomoći kod osećaja topline i podstaknuti cirkulaciju, naravno, pod pretpostavkom da nema ozbiljnijih zdravstvenih problema. Hladne ruke (i noge) često mogu biti uzrokovane i drugim različitim faktorima, uključujući smanjeni dotok krvi zbog suženja krvnih žila. Uvek treba pristupiti rešavanju uzroka, a hladne ruke su samo simptom, ne i izvor problema.

Zasto je ženama uvek hladnije nego muškarcima?

Postojeća predrasuda da su žene osetljivije na hladnoću nije samo stereotip. Naime, žene su stvarno u nepovoljnijem položaju kad je u pitanju termoregulacija tela. Ovaj fenomen delomično proizlazi iz činjenice da muškarci poseduju više mišićne mase. Mišići funkcionisu gotovo kao termoelektrana: neprestano stvaraju toplinu koja se ravnomjerno raspoređuje po celom telu. Kod muškaraca, oko 40 posto ukupne telesne mase čine mišići, dok se kod žena taj udeo kreće oko 25 posto. To rezultira manjom učinkovitošću prirodne termalne proizvodnje topline kod žena.

Dodatno, muška koža je u proseku čak 15 posto deblja od ženske. Ova izolaciona barijera bolje ih štiti od gubitka topline. Drugim rečima, žene bukvalno reaguju osetljivije na hladne podražaje. U zimskim uslovima, mnogi se suočavaju s hladnim rukama, no postoji nekoliko jednostavnih saveta i kućnih lekova koji mogu poboljšati cirkulaciju i pojačati osećaj topline čak i pri niskim temperaturama.

Namirnice i ostali načini koji podstiču cirkulaciju

Namirnice koje podstiču dobru cirkulaciju, poput komorača, belog luka, đumbira i čilija, mogu doprineti zagrevanju tela iznutra i podstaknuti cirkulaciju. Na primer, komorač i đumbir mogu se koristiti za pripremu toplih čajeva tokom hladne sezone, pružajući dvostruku udobnost i toplinu.

Jednostavne preventivne mere, poput kontrastnih tuševa, mogu biti veoma efikasne. Početak s toplim tušem, koji se nakon otprilike 60 sekundi zamenjuje hladnom vodom, podstiče cirkulaciju, dugoročno štiteći ruke i noge od hladnoće. Gimnastičke vežbe koje podstiču cirkulaciju, poput hodanja na prstima ili petama, takođe mogu produžiti osećaj toplote u udovima.

Još jedan koristan savet je trljanje ruku zajedno tokom najmanje jednog minuta kako bi se podstakla cirkulacija. Po potrebi, može se koristiti i zagrijavajuće masažno ulje kako bi se postigao maksimalni efekat na cirkulaciju.

U zimskim mesecima posebno je važno obezbediti dovoljan unos vitamina. Hladne ruke mogu biti znak nedostatka vitamina B, koji se nalazi u zelenom povrću poput brokolija, spanaća i kelja, ali i u mahunarkama ili pasulju. Integralne žitarice i mlečni proizvodi poboljšavaju snabdevanje krvi kiseonikom i pomažu kod hladnih ekstremiteta.

Važno je napomenuti da prilikom uzimanja vitamina obratite paznju kada i u kojoj kombinaciji je najbolje uzimati odredjene kombinacije vitamina. Vise o tome procitajte ovde.

Ostavite odgovor