Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Ciste na jajnicima – prirodno lečenje

Ciste na jajnicima – prirodno lečenje

ciste-najajnicima-prirodno-lecenje-policisticni-jajnici

6 načina kako da izlečite ciste na jajnicima prirodnim putem

Ciste na jajnicima su čest, obično bezopasan, ali potencijalno komplikovan fenomen. Ciste na jajnicima su benigni fluidno-ispunjeni tumori koji se mogu razviti na jajnicima žene. Jajnici su parni organi u reproduktivnom sistemu žene, odgovorni za proizvodnju estrogena i progesterona, ključnih hormona u regulaciji menstrualnog ciklusa i očuvanju reproduktivnog zdravlja. Ovi tumori često nastaju kao rezultat disfunkcije u procesu ovulacije, kada folikuli, koji normalno oslobađaju jajašce, ne puknu ispravno ili se folikularna vrećica ne resorbuje nakon ovulacije.

Ciste na jajnicima mogu biti različitih tipova, ali dva najčešća su ciste corpus luteuma i folikularne ciste. Ciste corpus luteuma formiraju se kada se folikularna vrećica, koja oslobađa jajašce tokom ovulacije, zatvori i pretvori u žlezdano tkivo koje proizvodi progesteron. Ove ciste obično nestaju nakon nekoliko nedelja bez ikakvog tretmana, ali ponekad mogu da krvare i izazvaju bol. S druge strane, folikularne ciste razvijaju se kada folikuli ne puknu da bi oslobodili jajašce tokom ovulacije, već nastavljaju da rastu i formiraju cistu. Ove ciste takođe mogu biti bez simptoma i obično se spontano regresiraju.

Iako su većina cisti na jajnicima benigna i bezopasna, mogu se javiti i komplikacije. Neke ciste mogu puknuti ili se okrenuti (torsija ciste), što može izazvati intenzivan bol i zahtevati hitnu medicinsku intervenciju. Takođe, neke ciste mogu biti deo ozbiljnijih oboljenja poput endometrioze ili policističnih jajnika.

Prirodni lek za nesanicu, anksioznost i stres – Passiflora incarnata

Dijagnoza cisti na jajnicima obično se postavlja ultrazvukom, ali može zahtevati i dodatne testove poput MRI-a ili CT skeniranja radi preciznije procene. Lečenje cisti na jajnicima može varirati u zavisnosti od veličine, tipa i simptoma, ali često uključuje samo praćenje i posmatranje, a ponekad i terapijske intervencije poput hormonske terapije ili hirurškog uklanjanja ciste. Redovne ginekološke preglede i komunikacija sa zdravstvenim profesionalcem ključni su za praćenje i upravljanje ovim stanjem.

Suplementacija jodom

Jod je esencijalni mineral koji je neophodan za pravilno funkcionisanje štitaste žlezde, koja igra ključnu ulogu u regulaciji hormona u organizmu. Neki istraživači sugerišu da nedostatak joda može biti povezan sa hormonskim disbalansima koji mogu doprineti razvoju cisti na jajnicima.

Suplementacija jodom može pomoći u održavanju zdravlja štitaste žlezde i hormonske ravnoteže, što može indirektno pozitivno uticati na zdravlje jajnika. Jod se može unositi putem ishrane, konzumiranjem jodirane soli, morskih algi ili putem suplemenata. Međutim, pre upotrebe suplemenata jodom, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdila odgovarajuća doza i izbegle moguće komplikacije.

Vitamin D za Ovarijalne Poremećaje

Istraživanja su pokazala da vitamin D ima veliki uticaj na zdravlje žena i ovarijalnu funkciju uticajem na produkciju progesterona, osetljivost na hormone i signalizaciju. Zbog ovih dejstava, vitamin D može uticati na razvoj folikula. Kod žena sa PCOS-om, niski nivoi vitamina D povezani su sa insulinskom rezistencijom. Dodatno, niski nivoi vitamina D pronađeni su kod mnogih žena sa specifičnim tipom ovarijalne ciste nazvane endometriom.

Doza: Dozu vitamina D treba odrediti na osnovu laboratorijskih vrednosti

Trajanje: Trajanje suplementacije vitaminom D treba da zavisi od laboratorijskih vrednosti.

Pročitajte: Uticaj selena na plodnost!

Kurkumin (Kurkuma) za Ovarijalne Poremećaje

Kurkumin je ekstrakt prisutan u indijskom začinu kurkumi i poznat je po svojim antiinflamatornim svojstvima. Studije sprovedene na kurkuminu, posebno za PCOS, pokazale su smanjenje zapaljenskih markera, kao i nivoa šećera u krvi, holesterola i drugih metaboličkih markera.

Doza: 80-1500 mg/dan

Trajanje: 6 nedelja – 6 meseci

Vise o lekovitim dejstvima kurkume procitajte ovde: Kurkuma – za šta je dobra?

Obloge od ricinusovog ulja

Već smo istakli blagotvorna svojstva ricinusovog ulja u prethodnim tekstovima. Prema preporukama Barbare O’Nil, stručnjaka iz oblasti prirodne medicine, ricinusovo ulje se tradicionalno koristi kao lek za različite ženske probleme, uključujući i ciste na jajnicima. Obloge od ricinusovog ulja se pripremaju nanošenjem čistog ricinusovog ulja na pamučnu tkaninu, a preporučuje se da se ove obloge stavljaju svake noći minimalno 14 dana. Više detalja o ovoj temi možete pronaći na sledećem linku: Ricinusovo ulje za ženske probleme: prirodan lek protiv endometrioze, cisti, mioma).

Probiotici

Zdravlje creva igra ključnu ulogu u celokupnom zdravlju organizma, uključujući i zdravlje reproduktivnog sistema. Probiotici su „dobre“ bakterije koje podržavaju zdravlje creva i imunološki sistem. Neke studije su pokazale da poremećaj crevne flore može biti povezan sa hormonalnim disbalansima i upalnim procesima koji mogu doprineti razvoju cisti na jajnicima.

Konzumiranje probiotika putem hrane kao što su jogurt, kefir, kiseli kupus ili putem dodataka ishrani može pomoći u obnavljanju crevne flore i podržati zdravlje jajnika. Ovi probiotici mogu pomoći u održavanju ravnoteže hormona i smanjenju upale u organizmu, što može imati pozitivan uticaj na zdravlje jajnika.

Fizička terapija i masaža

Fizička terapija i masaža mogu biti korisne kao komplementarni tretmani za ciste na jajnicima. Masaža stomaka i donjeg dela leđa može pomoći u poboljšanju cirkulacije krvi u predelu jajnika, što može doprineti boljoj ishrani ćelija i eliminaciji toksina iz tela. Osim toga, masaža može pomoći u smanjenju napetosti i bolova u mišićima, čime se može ublažiti nelagodnost povezana sa cistama na jajnicima.

Prilikom masaže, možete koristiti blage pokrete pritiska i kružne pokrete kako biste opustili mišiće i poboljšali protok krvi u predelu jajnika. Redovna masaža može biti korisna kao deo holističkog pristupa lečenju cisti na jajnicima.

Sta je klaster glavobolja: simptomi, uzroci, prirodni tretmani. Zasto se klaster glavolja zove i suicidna glavobolja?

Ostavite odgovor