Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Kada je najbolje uzimati vitamine

Kada je najbolje uzimati vitamine

vitamini najbolje vreme uzimanja najbolji prirodni lek

Kada je najbolje uzimati vitamine?

Kako Pravilno Uzimati Vitamine i Minerale?

Pitate se kada je najbolje uzimati vitamine? Nije svako doba dana pogodno za svaki suplement vitamina. Varijacija u ishrani sa raznovrsnim i zdravim namirnicama je najbolji način da zadovoljite većinu svojih nutritivnih potreba. Međutim, važno je znati kada je najbolje vreme uzimanja vitamina kako biste povecali njihove koristi. Suplementi vitamina i minerala neće dati željene rezultate ako ih ne uzimate svakodnevno. Određeni vitamini, minerali i dodaci ishrani imaju „zlatne prozore“ tokom dana kada mogu pomoći da se ublaži iritacija ili čak poveća njihova efikasnost, ali najvažnija stvar koju treba da uradite jeste doslednost.

Napomena: Takođe biste trebali razgovarati sa svojim lekarom i videti da li neki suplementi mogu da interferiraju sa vašim lekovima. U zavisnosti od toga koji vitamini se uzimaju, trebalo bi ih uzimati ujutru ili popodne.
B12 vitamin namirnice – Evo gde najviše ima vitamina B12

Navika uzimanja suplemenata

Najbolje što možete da uradite kada treba da uzimate vitamine jese da razvijate naviku uzimanja suplemenata. Učinite ih delom svoje jutarnje ili večernje rutine. Na taj način ćete osigurati da budete dosledni u uzimanju svojih suplemenata.

Evo kratkog opisa kada je najbolje da uzimate koje vitamine:

Multivitamini – jutro
Prenatalni vitamini – jutro
Vitamin B – jutro
Vitamin D – jutro ili noć uz punomasno mleko, avokado ili lanene semenke
Vitamin C – tokom celog dana sa vodom
Folna kiselina – tokom celog dana sa vodom
Gvožđe -Jutro (obavezno sa vitaminom C)
Magnezijum – tokom celog dana, ali za laksi san preporucljivo pre spavanja
Omega-3 masne kiseline (riblje ulje) – Jutro i popodne
Vitamin E – uvece uz obrok
Cink – Bilo koje doba dana, jedan ili dva sata pre obroka

Kombinacije vitamina koje treba izbegavati

Postoje trenuci kada vam je potrebna dodatna pomoć u vidu suplemenata kako biste nadoknadili određene nedostatke vitamina ili minerala ili optimizovali svoje zdravlje suplementima koji nisu nutritivne prirode.Ipak, postoje određeni suplementi koji se ne bi trebali uzimati zajedno. Evo nekoliko uobičajenih kombinacija koje treba izbegavati:

Gvožđe + Kalcijum

Kada se uzimaju istovremeno, gvožđe i kalcijum se vezuju zajedno i značajno smanjuju apsorpciju gvožđa. Budući da se gvožđe najbolje apsorbuje na prazan želudac i u prisustvu vitamina C, preporučuje se uzimanje gvožđa najmanje 2-3 sata pre ili posle uzimanja kalcijuma.

Vitamin C + B12

Uzimanje vitamina B12 sa vitaminom C može smanjiti količinu B12 dostupnu u vašem crevima. Da biste izbegli ovu interakciju, sačekajte 2-3 sata pre nego što uzmete vitamin C nakon uzimanja B12 suplementa.

Vitamini D, E + K

Neki dokazi ukazuju na to da umerene do visoke doze vitamina koji se rastvaraju u mastima, posebno vitamina D, E i K, mogu konkurisati za apsorpciju kada se uzimaju zajedno. Apsorpcija vitamina K čini se da je najviše pogođena u prisustvu drugih vitamina rastvorljivih u mastima. Uzmite ove suplemente najmanje dva sata razmaka i sa nekim izvorom dijetalnih masti kako biste optimizovali apsorpciju.

Bakar + Cink

Iako retka, nedostatak bakra može rezultirati visokim nivoima cinka, što smanjuje sposobnost tela da apsorbuje i koristi bakar iz ishrane. Ako uzimate dnevni suplement cinka, razmotrite i uzimanje bakarnog suplementa kako biste izbegli potencijalni nedostatak bakra. Međutim, ne uzimajte ih istovremeno; sačekajte najmanje 2 sata nakon uzimanja cinka da biste uzeli bakarni suplement.

Ekstrakt zelenog čaja + Gvožđe

Zeleni čaj sadrži jedinjenje koje se vezuje za gvožđe. Kada se konzumiraju zajedno, ekstrakt zelenog čaja gubi svoj antioksidativni potencijal, a apsorpcija gvožđa je ozbiljno smanjena. Da biste minimizirali ovu interferenciju i maksimizirali apsorpciju gvožđa, uzimajte ekstrakt zelenog čaja 2-3 sata pre ili posle obroka bogatog gvožđem ili suplementa gvožđa.

Multivitamini


Multivitamini obično kombinuju većinu (ako ne i sve) esencijalnih vitamina i minerala u jednoj tableti, pa je nivo apsorpcije svakog hranljivog sastojka u velikoj meri zavisan od vašeg sopstvenog nivoa hranljivih sastojaka, kao i doze i oblika svakog vitamina ili mikronutrijenta. S obzirom na to, multivitamini predstavljaju dobar osnovni balans i mogu pomoći u sprečavanju nedostataka popunjavanjem nutritivnih praznina u ishrani, ali pojedinačni suplementi obično su najefikasniji za lečenje specifičnih nedostataka.


Odgovorno korišćenje suplemenata može biti od velike koristi za vaše zdravlje, ali je važno razumeti kako se oni međusobno ponašaju i kada ih treba uzimati kako biste postigli najbolje rezultate. Pre nego što započnete bilo koji suplement režim, obratite se svom lekaru.

Pogledajte jos zanimljivosti, recepata, kalijum-povisen ili snizen nivo?

Ostavite odgovor