Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Uticaj roditelja na razvoj narcisoidne ličnosti kod dece

Uticaj roditelja na razvoj narcisoidne ličnosti kod dece

Narcisoidna ličnost je kompleksan psihološki poremećaj koji karakteriše preterani fokus na sopstvenu važnost, grandiozna očekivanja od sebe, nedostatak empatije prema drugima i težnja za stalnim divljenjem i obožavanjem od strane drugih. Osobe s ovim poremećajem često pokazuju krhku samopouzdanost koja zahteva stalnu potvrdu spoljašnjeg divljenja kako bi održale svoj oslabljeni osećaj samopouzdanja.

Uticaj roditelja i genetike na razvoj narcisoidne ličnosti kod dece

U proučavanju faktora koji doprinose razvoju NPD-a, istraživanja ističu dva ključna aspekta: genetiku i uticaj roditeljskog vaspitanja. Iako genetika ima svoju ulogu, istraživanja nisu nedvosmisleno potvrdila direktnu povezanost genetskih faktora s razvojem NPD-a kod dece. Ipak, postoji preovlađujući zaključak da okolina, posebno u ranom detinjstvu, ima značajan uticaj na formiranje ličnosti i eventualni razvoj ovog poremećaja.

Faktori roditeljskog vaspitanja, poput stila roditeljstva, emocionalne dostupnosti, postavljanja granica i podrške, igraju ključnu ulogu u oblikovanju samopouzdanja, emocionalne inteligencije i socijalnih veština deteta.

Nedostatak adekvatne roditeljske podrške ili preterano divljenje detetu može doprineti razvoju narcisoidnih tendencija.

Iako se genetika smatra bitnim faktorom u formiranju ličnosti, uključujući i sklonost ka određenim osobinama, trenutno nema dovoljno empirijskih dokaza koji bi potvrdili direktnu vezu između genetike i razvoja NPD-a kod dece. Stoga se može zaključiti da, iako genetski faktori mogu imati neki uticaj, roditeljsko vaspitanje i okolina igraju primarnu ulogu u formiranju narcisoidnih osobina kod dece.

Tri uobičajena iskustva iz detinjstva mogu doprineti razvoju narcizma:

  • Prekomerno su uvaženi zbog površnih atributa, jer se roditelji mogu preterano fokusirati na spoljašnje aspekte: izgled, status, bogatstvo ili kako stvari izgledaju drugima.
  • Nedovoljno su uvaženi; roditelji su odvojeni ili neodgovorni prema brizi o detetu.
  • Doživljavaju traumu ili zlostavljanje.

Iako ova tri faktora ne garantuju da će dete postati narcisoidno, svaki narcisoid verovatno je doživeo barem jedan od gore navedenih faktora u detinjstvu.

Narcisoidne Karakteristike Kod Roditelja

Roditelji koji sami iskazuju narcisoidne crte, kao što su sebičnost, osećaj superiornosti i nedostatak empatije, često ne pružaju emocionalnu podršku deci. Oni mogu biti fokusirani na sopstvene potrebe i očekivati da se dete prilagodi njihovim željama i zahtevima. Na primer, takvi roditelji mogu zanemariti detetove emocije ili potrebe, fokusirajući se isključivo na sopstvene interese.

Svaki oblik ekstremnog ponašanja, bilo preterano obožavanje ili nedostatak emocionalne podrške, može imati dugotrajan uticaj na detetovu psihu i formiranje njegovih stavova prema sebi i drugima.

Preterano Hvaljenje i Nedostatak Emocionalne Usklađenosti

Kada roditelji konstantno hvale decu bez realne osnove ili kritičke ravnoteže, stvaraju lažan osećaj samozadovoljstva i nedostatak samoprocene. Ovo može dovesti do nedostatka empatije i razumevanja za druge ljude, jer dete može verovati da je izuzetno važno i da su njegove potrebe ispred potreba drugih.
Nasuprot tome, malo pohvala govori o nedostatku emocionalne usklađenosti, topline i nedostatku pažnje koji takođe može imati dubok uticaj. Roditelji koji su emocionalno nedostupni ili hladni mogu stvoriti osećaj nedostatka ljubavi i podrške kod deteta. To može dovesti do potrage za spoljašnjim potvrđivanjem vrednosti, što je karakteristično za narcisoidne osobine. Kao i uvek, rešenje je u balansu.

Studije istraživanja

Brojna istraživanja, poput onih sprovedenih od strane dr. Emily Grijalva i dr. Brent Roberts, podržala su povezanost između ponašanja roditelja i razvijanja narcisoidnih sklonosti kod dece.

Njihov rad sugeriše da preterano vrednovanje od strane roditelja i nedostatak topline ili dosledne discipline povezani su sa pojavom narcisoidnih ponašanja u kasnijem životu.

Neurobiološke korelacije


Neurobiološka istraživanja su takođe ukazala da specifični delovi mozga povezani sa empatijom i regulacijom emocija mogu pokazivati razlike kod osoba sa NPD-om, dodatno ističući ulogu i genetike i uticaja okoline u razvoju ovog poremećaja.
U razumevanju razvoja poremećaja narcisoidne ličnosti, ključno je priznati višeslojne faktore koji doprinose njenom nastanku. Uticaj roditelja, posebno u oblikovanju detetovog osećaja samovrednosti, empatije i regulacije emocija, predstavlja ključni element.

Iako se neće sva deca koju su odgajali roditelji sa narcisoidnim sklonostima razviti u NPD, uticaj roditeljskog ponašanja na dečji psihološki razvoj ne može biti potcenjen.


Uloga roditelja u oblikovanju detetovog emotivnog i psihološkog pejzaža ne može biti potcenjena, ističući potrebu za uravnoteženim, negujućim i empatičnim roditeljstvom kako bi se podstakao zdrav razvoj i smanjio rizik od razvoja narcisoidnih sklonosti u kasnijem životu.

Ostavite odgovor