Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Sarkopenija – Gubitak mišićne mase

Sarkopenija – Gubitak mišićne mase

gubitak-misica

Sarkopenija (Gubitak mišićne mase)

Ime „sarkopenija“ potiče iz grčkog jezika. Sastoji se od dva dela: „sarx“, što znači „meso“ ili „mišić“, i „penia“, što označava „manjak“ ili „smanjenje“. Dakle, sarkopenija bukvalno znači „manjak mišićne mase“ ili „gubitak mišićne mase“. Ovo ime se koristi za označavanje stanja koje karakteriše progresivni gubitak mišićne mase i funkcije, posebno tokom procesa starenja. Uprkos redovnom vežbanju i pravilnoj ishrani, proces starenja može dovesti do zdravstvenih problema kako se tela menjaju tokom vremena. I dok ovi problemi nisu univerzalni, neki medicinski nedostaci postaju izraženiji kako prelazimo tridesete.

Rizici gubitka mišićne mase sa starenjem

Fizički neaktivni pojedinci mogu izgubiti od 3% do 5% mišićne mase svaku deceniju nakon tridesete godine, dok i aktivni pojedinci doživljavaju određen gubitak mišića. Bez obzira na nivo aktivnosti, svaki gubitak mišića ima značajan uticaj na snagu i pokretljivost.

Simptomi i uzroci sarkopenije

Simptomi sarkopenije uključuju slabost i gubitak izdržljivosti, što može ozbiljno ometati fizičku aktivnost. Iako se često primećuje kod neaktivnih pojedinaca, sarkopenija se javlja i kod onih koji redovno vežbaju, što ukazuje na prisustvo drugih faktora u njenom razvoju.

Uzroci sarkopenije

Sarkopenija može biti uzrokovana sledećim faktorima:

  1. Starije doba (povezano sa prirodnim procesom starenja mišića i gubitkom mišićne mase).
  2. Degeneracija neuromišićnog sistema (smanjenje sposobnosti nervnih ćelija da prenose signale do mišića).
  3. Promene u obrtu mišićnih proteina (smanjenje sposobnosti pretvaranja proteina u energiju).
  4. Promene u nivou i osetljivosti hormona (npr. smanjenje nivoa hormona rasta i testosterona).
  5. Hronična inflamacija (upalni procesi u organizmu koji mogu uticati na mišićnu masu).
  6. Oksidativni stres (neravnoteža između produkcije slobodnih radikala i antioksidativnih odbrambenih mehanizama).
  7. Faktori ponašanja i načina života (npr. nedovoljna fizička aktivnost i nepravilna ishrana).
  8. Endokrine bolesti (npr. dijabetes) i maligni tumori (koji mogu uticati na mišićnu masu i funkciju).

Ovde je bitno spomenuti i nedavna istraživanja, u kojima su pokazani efekti proteina i suplemenata na mišićnu masu kod odraslih i straijih osoba. Zaključak je da se mišićna masa i funkcija razlikuju između odraslih i starijih osoba. Iako su pozitivni efekti proteina i suplemenata pronađeni kod odraslih i sportista, oni možda nisu isti kod starijih osoba. Stoga, treba sprovesti dalja istraživanja o različitim vrstama proteina, suplemenata i farmaceutika u sarkopeniji. Preporučeni dnevni unos proteina za starije osobe treba da bude revidiran, a standard unosa proteina i suplemenata treba ponovo uspostaviti za starije osobe. Ova analiza može se koristiti kao smernica za unos proteina za starije osobe kako bi se umanjila sarkopenija i promovisalo zdravo starenje.

Dijagnoza sarkopenije

Postoje mnoge metode procene za dijagnozu sarkopenije, poput dualne rendgenske apsorpciometrije (DXA), bioelektrične impedanse (BIA), kompjuterizovane tomografije (CT), magnetske rezonance (MRI) i ultrazvuka (US), koje se koriste za procenu kvaliteta mišića.

Testiranje snage stiska šake, fleksije i ekstenzije kolena, i maksimalne izdisajne brzine su metode koje se koriste za procenu snage mišića.

Za procenu funkcije mišića, redovna procena ritma hoda, jednostavna procena telesne funkcije, kao i testovi stajanja, hodanja i hodanja na duže staze, redovno se koriste.

Međutim, dijagnoza sarkopenije mora biti sveobuhvatna i zasnovana na tri aspekta: kvalitetu mišića, snazi mišića i funkciji mišića.

Neophodno je prepoznati pojedince koji bi mogli da pate od sarkopenije u ranom stadijumu, budući da su većina ovih metoda vremenski zahtevne i zahtevaju obučeno osoblje za izvođenje. Rano otkrivanje sarkopenije ne samo da pomaže u identifikaciji pojedinaca koji bi mogli da pate od sarkopenije u ranom stadijumu, već može pružiti referentne vrednosti za razvoj i prognozu drugih bolesti. Studije su pokazale da novo razvijena sarkopenija takođe predstavlja nezavisnog negativnog prediktora preživljavanja nakon transplantacije jetre. Nadalje, upotreba starosti, snage stiska šake i obima lista za skrining sarkopenije može se koristiti za predviđanje budućih nepoželjnih događaja kod pacijenata sa zatajenjem srca.

Tretmani za očuvanje mišićne mase

Vežbanje nije samo tretman za sarkopeniju već i preventivna mera. Pored toga, u poređenju sa drugim metodama intervencije, fizička aktivnost igra najaktivniju ulogu u upravljanju sarkopenijom i njenim nepoželjnim zdravstvenim posledicama. Redovno obavljanje umerenih do intenzivnih fizičkih aktivnosti od 30 ili više minuta dnevno može pomoći u smanjenju rizika od teške sarkopenije i osteoartritisa.

Pogledaj: Recepti za prirodne lekove za bol u grlu, Ren prirodni lek za ciscenje pluca, upalu sinusa i kasalj

Ostavite odgovor