Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Previše proteina utiče na rast kandide (candida albicans)

Previše proteina utiče na rast kandide (candida albicans)

kandida candida albicansprevise proteina izaziva kandidu

Kandida se hrani i proteinima

Kandida (Candida albicans), prirodni stanovnik ljudskog tela, može postati ozbiljan problem kada prelazi iz bezopasne gljivice u patogenu, izazivajući infekcije poznate kao kandidijaza. Poznato je da ishrana bogata šećerom i rafinisanim ugljenim hidratima može ubrzati rast kandide. Ali kako prehrana, posebno prekomerni unos proteina (mesa, jaja, mlečnih proizvoda, itd.), može uticati na ovu gljivicu?

Istraživanja ukazuju na to da kandida može iskoristiti povećane nivoe amino kiselina za pojačan rast. Gljivica koristi dostupne aminokiseline za sintezu esencijalnih proteina i za energetske potrebe, što joj omogućava brže širenje, posebno u situacijama kada imuni sistem domaćina nije u mogućnosti da efikasno kontroliše njenu proliferaciju.

Kako kandida koristi preveliki unos proteina?

Sve ćelije, bez obzira da li su ljudske ili gljivične, zahtevaju hranljive materije kako bi preživele i rasle. Ljudske ćelije ne mogu samostalno proizvesti sve esencijalne amino kiseline, pa ih moramo unositi putem hrane. Kada unosimo hranu bogatu proteinima, ti proteini se razgrađuju u manje delove, uključujući peptide i slobodne amino kiseline, koje zatim cirkulišu u našoj krvi.

Kandida (Candida albicans), gljivica koja može izazvati infekcije u ljudskom telu, razvila je sposobnost da efikasno koristi različite hranljive materije koje pronalazi u našem telu. Kada je reč o proteinima, kandida koristi enzime poznate kao proteaze, koji razgrađuju proteine na slobodne amino kiseline i peptide. Kada u krvi postoji visok nivo slobodnih amino kiselina, kandida ubrzava njihov unos i koristi ih za dobijanje energije, što podstiče njen brži rast.

Povećani unos proteina može rezultirati višim nivoima slobodnih amino kiselina u krvi. To se dešava jer telo razgrađuje višak proteina koji mu trenutno nije potreban (za sintezu novih proteina ili druge metaboličke procese). To može stvoriti povoljnije uslove za kandidu da iskoristi ove slobodne amino kiseline kao „hranu“, što može još više podstaknuti njen rast i razmnožavanje. Kod stanja poput sarkopenije (gubitka mišićne mase) ili određenih tipova raka, nivo slobodnih amino kiselina u krvi može biti još viši.

Dakle, iako proteini sami po sebi nisu neprijatelji, ravnoteža njihove konzumacije može igrati ključnu ulogu u održavanju zdravog mikrobioma i sprečavanju prekomernog rasta potencijalno štetnih mikroorganizama kao što je kandida. Ovo je posebno bitno kod osoba sa oslabljenim imunim sistemom ili kod onih sa visokim nivoom amino kiselina u krvi zbog drugih zdravstvenih stanja.

Koliko je potrebno proteina dnevno?

Prosečna odrasla osoba trebalo bi da unosi oko 0.8 grama proteina po kilogramu telesne težine dnevno. To se može izračunati množenjem težine osobe (u kilogramima) sa 0.8. Na primer, osoba koja ima težinu od 70 kilograma trebalo bi da unosi oko 56 grama proteina dnevno. Ovaj unos može varirati u zavisnosti od nivoa fizičke aktivnosti, zdravstvenog stanja i drugih faktora.

Povećani unos proteina i simptomi povezani sa rastom kandide

Povećani unos proteina može dovesti do više simptoma povezanih sa rastom kandide (Candida albicans), posebno kada se stvore uslovi koji pogoduju njenom razvoju. Evo nekoliko simptoma koji se mogu pojaviti:

Urinarni Simptomi

Proteinurija: Pena u urinu sugeriše prisustvo proteina, što može ukazivati na to da bubrezi ne filtriraju adekvatno proteine iz krvi. Ovo stanje, poznato kao proteinurija, može signalizovati oštećenje ili bolest bubrega.

Povećana Učestalost Mokrenja: Infekcije mokraćnih puteva povezane sa kandidom mogu dovesti do čestog i bolnog mokrenja.

Mutan ili Neprijatan Miris Urina. Infekcije mogu promeniti boju i miris urina.Više o tome ovde.

Kožni Problemi

Osip i Iritacija Kože. Infekcije kandide mogu izazvati osipe, svrabež, i crvenilo na koži, posebno u vlažnim područjima kao što su prepone ili ispod dojki.

Infekcije Noktiju. Kandida može uzrokovati promene na noktima, uključujući zadebljanje, promenu boje i lomljivost ali i može biti glavni uzrok uraslih noktiju.

Genitalni Simptomi

Vaginalna Kandidijaza. Kod žena, prekomerni unos proteina može pogoršati vaginalne infekcije, što se manifestuje svrabom, peckanjem, crvenilom, otokom i gustim, belim sekretom.

Balanitis: Kod muškaraca, infekcija gljivicom može dovesti do upale i iritacije penisa.

Gastrointestinalni Simptomi

Nadimanje i Gasovi: Candida albicans može fermentisati određene amino kiseline, što dovodi do stvaranja gasova i osećaja nadutosti.

Proliv ili Zatvor. Neravnoteža u crevnoj flori usled prekomernog rasta kandide može izazvati promene u crevnim navikama, uključujući proliv ili zatvor.

Oralni Simptomi

Oralna Kandidijaza. Prekomerni rast kandide u ustima može dovesti do belih naslaga na jeziku, unutrašnjosti obraza, desni i krajnicima, praćenih bolom i osećajem pečenja.

Loš Zadah: Infekcije u ustima mogu izazvati neprijatan miris daha.

Bol u stomaku sa leve ili desne strane?

Vaginalne gljivične infekcije – 6 prirodnih lekova koji pomažu kod vaginalne kandide

Vaginalna kandidijaza ili bakterijska vaginoza – razlike i simptomi

Ostavite odgovor