Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Prirodni lek za nesanicu, anksioznost i stres – Passiflora incarnata

Prirodni lek za nesanicu, anksioznost i stres – Passiflora incarnata

najbolji prirodni lek za nesanicu stres ADHD anksioznost caj za nesanicu passiflora incarnata

Najbolji prirodni čaj za nesanicu, anksioznost, ADHD i stres

Pasiflora, poznata po latinskom imenu Passiflora incarnata, dugo se koristi kao prirodni lek za nesanicu, anksioznost i stres. Pasiflora raste na sunčanim mestima širom sveta kao ukrasna biljka. Na Balkanu, može se naći najčešće na crnogorskom primorju, Istri i Dalmaciji, gde uspeva zbog pogodnih klimatskih uslova.

Pasiflora incarnata se u narodu često naziva „Isusov venac“ ili „Hristov venac“ (odnosi na njen simbolični izgled koji podseća na venac od trnja koji je Isus nosio tokom stradanja), „ljubičasta loza“ „ljubičasta pasiflora“ (zbog svoje boje ali to nije pravilo jer ona ima mnogo svojih podvrsta; najčešća kombinacija boja Passiflora incarnata-e je belo-ljubičasta).

Iako postoji više od 500 vrsta pasiflore, važno je ne brkati ovu lekovitu biljku sa drugim vrstama kao što je Passiflora caerulea koja je najrasprostranjenija (i u reklamama često pogrešno prikazuju češće ovu vrstu). Takođe je ne mešati sa vrstom voćne pasifore, poznatija kao marakujaPassiflora edulis.

O tome kako je Passiflora incarnata dobila ime i ostalim vrstama više u nastavku.

Lekovita primena Passiflora incarnata-e

U naučnim istraživanjima objavljenim na PubMed-u, poput „Passiflora incarnata in Neuropsychiatric Disorders„, dokazano je da Pasiflora ima potencijal da ublaži neke simptome neuropsihijatrijskog porekla. Nikakvi štetni efekti, uključujući gubitak pamćenja ili kolaps psihometrijskih funkcija, nisu povezani sa primenom pasiflore. Anti-anksiozni efekat Passiflora incarnata je uporediv sa lekovima poput oksazepama ili midazolama.

Pasiflora se koristi za:

 • umirenje nervnog sistema,
 • lečenje anksioznosti,
 • stresa,
 • nesanice
 • i drugih psihosomatskih stanja.

Istraživanja su pokazala da pasiflora može uspešno:

 • smanjiti nivo kortizola (hormona stresa),
 • pomoći kod generalizovanog anksioznog poremećaja (GAD) sa manje nuspojava u poređenju sa benzodiazepinima.

Pasiflora se koristi i kod:

 • tahikardija psihogenog porekla,
 • gastrointestinalnih problema uzrokovanih neurozom,
 • i kod odvikavanja od lekova poput benzodiazepina.

Passiflora incarnata je važna u fitoterapiji i za tretiranje neuralgije, konvulzija, spazmodične astme, ADHD-a, palpitacija, abnormalnosti srčanog ritma, hipertenzije, seksualne disfunkcije i menopauze.

Recept za prirodni čaj za nesanicu, anksioznost, ADHA i stres

Najbolji način za korišćenje pasiflore je u obliku ekstrakta ili čajeva. Pasiflora je dostupna u biljnim apotekama ili putem interneta u obliku sušene biljke, čajnih mešavina, tinktura i ekstrakta.

Za pripremu čaja od pasiflore, uzmite 5 grama sušene biljke i prelijte je sa 250 ml vruće vode. Pustite da odstoji 10-15 minuta kako bi se aktivne supstance potpuno oslobodile. Nakon toga, procedite čaj i pijte ga polako tri puta dnevno za optimalan učinak. Čaj nemojte piti odjednom, već 5-10 minuta polako ispijajte.

U slučaju nesanice, preporučuje se uzimanje dve doze uveče. Prvu dozu popijte nakon večere, a drugu neposredno pre odlaska na spavanje. Ovaj raspored omogućava postepeno umirenje organizma i doprinosi boljem snu. Čaj možete zasladiti medom po ukusu.

(Slika: gartnerbuch)

Upotreba čaja za nesanicu za decu i odrasle

Pasiflora je generalno sigurna za upotrebu, ne izaziva zavisnost ni toleranciju. Međutim, ne preporučuje se trudnicama zbog mogućnosti izazivanja grčeva materice, deci mlađoj od dve godine, osobama pre opštih anestezija, i onima koji pate od depresije. Takođe, osobe koje voze ili upravljaju teškim mašinama treba da izbegavaju pasifloru zbog mogućeg sedativnog efekta. Pre upotrebe, konsultujte se sa lekarom, posebno ako koristite druge lekove ili imate zdravstvene probleme.

Sušenje Pasiflore za čaj

Ako sami berete pasifloru, proces sušenja je ključan za očuvanje njenih lekovitih svojstava. Evo kako to možete uraditi. Najbolje je brati biljku tokom perioda cvetanja (posebno jun-jul), kada su njene aktivne supstance na vrhuncu. Isperite listove i cvetove da uklonite moguću prašinu i insekte. Budite pažljivi sa cvetovima jer su osetljivi. Biljku možete sušiti na provetrenom mestu u hladu.

Raširite listove i cvetove na mrežastu površinu ili papir i ostavite ih nekoliko dana, povremeno ih okrećući. Pazite da mesto sušenja bude suvo kako bi se izbegla pojava plesni. Kada su biljke potpuno suve, čuvajte ih u hermetički zatvorenim staklenim teglama na tamnom i suvom mestu.

Naziv i poreklo reči Pasiflora

Ime pasiflora dolazi od latinskih reči passio, što znači „stradanje“, flos, što znači „cvet“, i incarnata, što znači „postati telo“ ili „uteloviti“. Incarnata se odnosi na inkarnaciju, koncept u hrišćanskoj teologiji koji označava utelovljenje božanskog u ljudski oblik.

Pasiflora je otkrivena od strane španskog lekara Monardesa u Peruu 1569. godine. Četrdeset godina kasnije, uvedena je u Evropu kao ukrasna biljka, jer su botaničari, mnogo pre nego što je pasiflora ušla u evropsku riznicu lekovitih biljaka, bili fascinirani njenim cvetovima.

U svojoj knjizi „De florum cultura“, objavljenoj 1633. godine, Ferari je u različitim delovima cveta video sve instrumente Hristovog stradanja (na primer, listovi sa tri režnja predstavljaju koplje,vitice predstavljaju bič, kruna u centru cvetova podseća na krunu od trnja, pet prašnika predstavljaju pet rana, itd.)

Vrste Pasiflore – koja je razlika?

Mnoga istraživanja su sprovedena o terapijskim efektima roda passiflore, ali samo Passiflora incarnata je odobrena za upotrebu u farmaceutskim oblicima doziranja za anksioznost i nesanicu.

Iako postoji više od 500 vrsta pasiflore, važno je ne brkati ovu lekovitu biljku sa drugim vrstama. Evo nekih najčešćih greški:

 1. Passiflora caerulea: Poznata kao plava ili plavkasta pasiflora, ova vrsta ima karakteristične cvetove sa plavim i belim laticama. Iako je plod jestiv, prilično je bezukusan kada se jede sirov. Čaj se može napraviti od cveta ili listova; međutim, u listovima su pronađeni tetrafilin B i epi-tetrafilin B, cijanogeni glikozidi koji oslobađaju cijanovodoničnu kiselinu kada ih aktiviraju enzimi.
 2. Passiflora edulis: Ovo je latinsko ime za voćnu vrstu pasiflore koja je poznata kao „marakuja“ ili „voće marakuje“. Ova biljka proizvodi voće koje se koristi u ishrani zbog svog karakterističnog ukusa i arome. Voće ima tvrdu koru i sočan unutrašnji deo sa jestivim semenkama. Naziv „marakuja“ se ponekad koristi i kao opšti naziv za voće pasiflore, ali se češće odnosi na voće pasiflore edulis.
 3. Passiflora incarnata: Ovo je latinsko ime za vrstu pasiflore koja je poznata kao „Isusov venac“. Ova vrsta pasiflore je poznata po svojim prelepim cvetovima i koristi se u lekovite svrhe, posebno za umirenje i tretiranje anksioznosti i nesanice.
 4. Passiflora ligularis: Poznata kao „žuta marakuja“ ili „marakuja granadila“, ova vrsta proizvodi voće sa žutom korom i sočnim unutrašnjim delom sa jestivim semenkama. Voće ima slatko-kiselkasti ukus i koristi se u ishrani i pripremi pića.
 5. Passiflora alata: Ova vrsta passiflore je poznata po svojim krupnim cvetovima sa crvenim i belim laticama.

Neke vrste cveta Pasiflore: (A) P. amethystina, (B) P. caerulea, (C) P. edulis f. edulis, (D) P. ‘violacea’, (E) P. alata, (F) P. cincinnata. (slika: semantisscolar)

Ostavite odgovor