Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Lekovita upotreba semena crnog kumina: pomaže kod alergija, respiratornih i infektivnih oboljenja

Lekovita upotreba semena crnog kumina: pomaže kod alergija, respiratornih i infektivnih oboljenja

crni kumin ulje crnog kumina

Seme Nigella sativa (N. sativa) ili seme crnog kumina se koristi u različitim civilizacijama širom sveta vekovima unazad za lečenje raznih bolesti kod ljudi i životinja. Dosadašnja istraživanja su pokazala da seme crnog kumina i njegov glavni aktivni sastojak, timokinon, imaju izuzetno lekovita svojstva i efikasno deluju protiv različitih bolesti, uključujući hronične bolesti: neurološke i mentalne poremećaje, kardiovaskularne poremećaje, kancer, dijabetes, upalne stanja i neplodnost, kao i razne infektivne bolesti uzrokovane bakterijskim, gljivičnim, parazitskim i virusnim infekcijama.

Ne mešajte crni kumin sa crnim kimom!

Vise o tome procitajte ovde: Kim, Kumin, Crni Kim i Crni Kumin: koja je razlika?

Ulje crnog kumina deluje na razne respiratorne poremećaje

Pored toga, prema istrazivanju iz 2019. godine, snažna antioksidativna svojstva ovog dragocenog semena dobijaju sve veću pažnju u vezi sa njegovom potencijalnom ulogom kao dijetetskog dodatka sa minimalnim sporednim efektima. Osim toga, kada se kombinuje sa različitim konvencionalnim hemoterapijskim agensima, sinergijski deluje na njihove efekte, rezultirajući smanjenjem doze istovremeno korišćenih lekova sa optimizovanim efektima i minimalnom ili nikakvom toksičnošću.

Lekovita upotreba semena crnog kumina u raznim tradicionalnim herbalnim sistemima poznata je za širok spektar bolesti, uključujući razne respiratorne poremećaje. Crni kumin je danas najvise poznat kao prirodni lek koji pomaže u tretiranju astme, alergija, bronhitisa i kožnih problema poput akni i psorijaze. Takođe se koristi i direktno tj. nanosi se na plikove, nazalne apscese, orhitis, ekceme i otekline zglobova. Nije manje poznato ni da ulje crnog kumina jača imuni sistem, štiti zdrave ćelije i sprečava razvoj tumora. Njegova anti-tumorska svojstva su posebno korisna u prevenciji kancera. Ulje crnog kumina, koje sadrži do 25% timokinona, takođe je korisno u tretmanu reumatoidnog artritisa i drugih upalnih stanja.

Jednostavni recepti sa crnim kuminom

Crni kumin (Nigella sativa) je široko korišćena kao začin i aroma u raznim pripremama hrane poput hleba, jogurta, turšije, sosova i salata. Crno seme ili crni kumin, poznat i kao Habbatul Barakah (arapski) i Tikur azmud (amharski), dugo se koristi u tradicionalnim lekovima u arapskim zemljama, na Dalekom Istoku, Evropi i Africi. Crni kumin je opisan kao čudesna biljka i smatra se „biljkom s neba“ prema najranijim stručnjacima za lekovito bilje.

Evo nekoliko načina kako možete koristiti crni kumin svakodnevno.

Ulje crnog kumina: Jedan od najčešćih načina upotrebe crnog kumina je konzumacija njegovog ulja. Možete uzimati kašičicu ulja crnog kumina svakodnevno kao dijetetski dodatak. Danas možete pronaći tinkture ulja crnog kumina, koje su visoko koncentrovane i koriste se prema uputstvima, kako bi se lečile odredjene bolesti ili ojačale imunitet.

Ulje džigerice bakalara najveći izvor vitamina D: koristi se za prevenciju rahitisa i lečenje reume

Med sa crnim kuminom: Možete napraviti med sa semenkama crnog kumina kako biste napravili delotvoran kućni lek protiv respiratornih problema, plitkog daha, simptoma kovida, itd. Jednostavno pomešajte kašiku semenki crnog kumina sa šoljom meda i ostavite da odstoji nekoliko dana kako biste omogućili semenkama da se infuziraju u med. Uzimajte kašičicu ovog meda svakodnevno.

Čaj od crnog kumina: Još jedna opcija je da napravite čaj od crnog kumina tako što ćete semenke crnog kumina potopiti u vruću vodu 10-15 minuta. Možete dodati kašičicu meda ili malo limuna za dodatni ukus.

Pasta od crnog kumina i belog luka: Takođe možete napraviti pastu tako što ćete samleti semenke crnog kumina sa čenovima belog luka. Ova pasta može se nanositi lokalno na područja zahvaćena kožnim stanjima poput ekcema ili akni.

Inhalacija crnog kumina: Inhalacija arome semenki crnog kumina dodavanjem u vrelu vodu i inhalacija pare može pomoći u olakšavanju respiratornih problema poput zagušenja nosa i sinusitisa.

Čišćenje masne jetre: prirodan recept za zdravu jetru i prevenciju steatoze

Ostavite odgovor