Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Sok od krompira: Najbolji prirodni lek protiv gorušice i problema sa želucem

Sok od krompira: Najbolji prirodni lek protiv gorušice i problema sa želucem

sok-od-krompira-protiv-gorusice

Sok od sveže rendanih krompira protiv gorušice – istraživanja

Vec smo pisali o soku od svežeg krompira u nasem članku o prirodnim lekovima protiv gorušice. Sada cemo se detaljnije osvrnuti na njegova lekovita svojstva iz naucnog ugla eksperta za prirodne lekove, dr. Chrubasik, a koji je objavljen u Medical Tribune public · Dezember 2005, a koji je naknadno prenet na sajtu uniklink-freiburg. Dr. Chrubasik je lekar opšte medicine (Nemačka) s posebnim interesom za terapiju bola i prirodne metode lečenja. Ona je članica Kopfwehzentrums Hirslanden u Cirihu, gde se fokusira na proučavanje biljnih supstanci. Pored toga, obavlja koordinaciju istraživanja u okviru „biljnih droga“ na Univerzitetu u Freiburgu u Brisgu, Nemačka, i predaje na Univerzitetu u Sidneju, Australija. Njen rad naglašava važnost istraživanja biljnih lekova, a angažovana je u proučavanju njihove efikasnosti i primene u terapeutske svrhe. U ovom članku prenosimo njen izvestaj o uticaju soka od krompira na zeludac i smanjanje gorušice .

Sok od sveže rendanih krompira protiv gorušice

Sok od sveže rendanih krompira ima dugu tradiciju u lečenju problema sa želucem, iako je privremeno pao u zaborav, navodi dr. Chrubasik. Sirovi, zeleni i nezreli krompiri sadrže otrov koji može izazvati grčeve u stomaku i probleme sa disanjem. Kako se ovo uklapa? U tradicionalnoj medicini Evrope, sok od sveže rendanih krompira se koristi kod problema sa želucem, posebno kod prekomerne kiselosti. Čak je i doktor Bircher-Benner iz Ciriha pre 100 godina koristio lekovito dejstvo sveže ceđenog soka od krompira kod želučanih tegoba. Posmatrajući, prepoznao je vrednost sirove hrane za očuvanje zdravlja. Sveže ceđeni sok od krompira trebalo je odmah popiti nakon pripreme, jer se već nakon kratkog stajanja boji u tamno, pošto se sastojci pod dejstvom kiseonika iz vazduha pretvaraju u boje.

Sok od krompira: Istraživanja

Švajcarska firma Biotta razvila je postupak pretvaranja skroba u voćni šećer, tako da sok zadržava svoju boju. Nakon zatvaranja klinike u Cirihu koja je nastavila rad u duhu Bircher-Benners 1994. godine, sok od krompira ponovo je pao u zaborav, sve do nedavne studije koja je kod pacijenata sa gorušicom donela ključni zaključak: Sveže ceđeni sok od krompira olakšava tegobe u gornjem delu stomaka sa gorušicom.

U istraživanju su pacijenti jednu nedelju ujutru odmah nakon buđenja i uveče pre spavanja pili 100 ml soka od krompira (u slučaju da tegobe potraju ili da je tezi oblik nekad i više).

Nakon jedne nedelje, tegobe su se promenile kod 2/3 pacijenata, profil tegoba se smanjio za više od 40%, a kvalitet života za više od 50%. Pacijenti su bili veoma zadovoljni, samo kod jedne trećine nije bilo uspeha u pijenju soka. Verovatno je ovim pacijentima bila potrebna koncentrovanija priprema soka od krompira uz napomenu da nisu mogli da se odreknu konvencionalnog tretmana.

Prema švajcarskom istraživanju, oko 20% populacije pati od tegoba u gornjem delu stomaka koje smanjuju kvalitet života. Kod 40%, gorušica se javlja barem jednom mesečno. Često se tegobe javljaju u vezi sa unosom hrane. Često ih muči gorušica i noću ili prilikom savijanja.

Recept za sok od krompira – Kako napraviti sok od krompira protiv gorusice?

Pre nego što napravite sok od krompira sami, trebalo bi da obratite pažnju prilikom kupovine krompira da krtole ne sadrže zelene delove ili trulež, i da su potpuno očišćene od klica. Oko 50 ml svežeg soka je sasvim dovoljno za odraslu osobu. To znači da s jednim do dva krompira srednje veličine već dobijamo dovoljnu količinu tečnosti. Sledeci recept je napisan za kolicinu od otprilike 100ml, ali to svakako zavisi od velicine krompira.

 1. Oljuštite 3-4 sirova krompira srednje veličine.
 2. Zatim stavite krompire u sokovnik i sakupite sok u staklenoj posudi.
 3. Ako nemate sokovnik, dovoljno je da oljuštene krompire izrendate u činiju.
 4. Zatim stavite masu u čistu kuhinjsku krpu i cedite je iznad stakla, tako da takođe sakupite sok.
 5. Takođe biste trebali, kako se skrob ne bi taložio u staklu, povremeno promešati sok od krompira kašikom.

Pijte po 50ml ujutru i uvece pre jela.

Osim ove regularne konzumacije soka od krompira, postoji i tretman tzv. „Rollkur“,koji se koristi da bi sok od krompira potpuno ispoljio svoje dejstvo i potpuno oblozio zeludac. Postupak je sledeci:

 • Popijte 1/4 soka od krompira i opustite se 10 minuta na levoj strani.
 • Zatim popijte sledeću četvrtinu i ponovite opuštanje 10 minuta na leđima.
 • Prilikom pijenja naredne četvrtine, okrenite se na desnu stranu i ostanite još 10 minuta.
 • Za poslednju četvrtinu, lezite na stomak i opet se opustite 10 minuta.

Teoretski je moguće kombinovati krompir sa drugim sastojcima za sok. Međutim, mi želimo napraviti čisti lek koji deluje ciljano. Stoga izbegavamo dodavanje drugih sastojaka. Međutim, ako imate posebno osetljiv želudac, možete dodati nekoliko kapi ulja (npr. maslinovo ulje).

Sveže ceđeni sok naginje jakoj oksidaciji, tamni se u veoma kratkom vremenu. Zato je preporučljivo odmah ga popiti. Nije pogodan za decu, trudnice i dojilje.

Simptomi i uzroci

Tipični simptomi su:

 • Bol u gornjem delu stomaka,
 • Osećaj nadutosti,
 • Rano osećanje sitosti,
 • Gubitak apetita,
 • Mučnina,
 • Osećaj neprijatnosti iza grudne kosti, kao i
 • Podrigivanje sa kiselim ukusom ili peckavim osećajem u jednjaku.

U većini slučajeva uzrok je prirodna, prevelika pukotina u dijafragmi na mestu gde jednjak prelazi iz grudnog koša u trbušnu šupljinu (tzv. hernija dijafragme). Na ovom području nalazi se mišićni zatvarač jednjaka koji kao vrsta ventila omogućava prolaz hrane u želudac, ali sprečava da sadržaj želuca dospe u jednjak. Kod hernije dijafragme, ova ventil funkcija je narušena i kiseli sadržaj želuca može dospe u jednjak. Pošto njegova sluzokoža nema mehanizam zaštite od agresivnog želučanog soka, dolazi do upale koja izaziva gorušicu. Druge uzroci su stres, prekomerno unošenje hrane, trudnoća, prekomerna težina ili nepravilne navike u ishrani. Gorušica može biti i nuspojava lekova koji se koriste kod bolesti srca, pluća i krvnih sudova.

Saveti za olakšavanje simptoma

Blage tegobe u gornjem delu stomaka sa peckavim osećajem u želucu obično se mogu uspešno kontrolisati promenom životnih navika, na primer, promenom navika u ishrani i podizanjem gornjeg dela tela tokom spavanja.

Izbegavajte slatkiše (posebno čokoladu), belo vino, masnu hranu, kafu, alkohol i nikotin. Jedite manje obroke tokom dana i ne kasnije od 18:00.

Mleko, banane i pire krompir neutrališu želudačanu kiselinu, ali efekat često ne traje dugo. Gline pomažu bolje, ali mnogi pacijenti ne vole zemljani ukus.

Sok od krompira može se koristiti u samostalnom lečenju pre nego što lekar prepisuje lekove. Ako gorušica ne nestane tokom meseca dana, tada, u osnovi, uzrok treba utvrditi – od strane vašeg lekara ili gastroenterologa. Svakako, dugotrajna gorušica zahteva stručno lečenje, ne samo sok od krompira.

Kako se pravilno skladišti krompir?

Da biste sprečili zelenjenje, klijanje i povećanje solanina, krompire treba čuvati u tamnom prostoru; u hladnim, smrznutim, zatamnjenim, suvim podrumima ili ostavama. Najbolja temperatura je između 4 i 6 °C.

Zanimljivosti o krompiru

Krompir potiče iz Anda u Južnoj Americi. Kroz ukrštanje divljih vrsta poboljšane su danas dostupne vrste krompira u pogledu nutritivne vrednosti i otpornosti. Krompiri su važan izvor energije i vitamina, sadrže do 30% skroba, do 5% proteina, do 2% vlakana i oko 1% minerala, mikroelemenata i mnogobrojnih vitamina. Međutim, već nakon pripreme ili mesec dana čuvanja, sadržaj vitamina u njima je smanjen za 50%. Zavisno o upotrebi, proizvodi od krompira sadrže različitu količinu kalorija. Kao hrana bogata vlaknima, krompiri usporavaju apsorpciju ugljenih hidrata iz creva u krvotok. Time se izbegavaju vrhunski nivoi šećera u krvi, kao što se javljaju nakon konzumiranja belog hleba, pirinča ili testenina nakon jela. Eksperimenti sa životinjama sugeriraju da sastojci krompira takođe imaju zaštitno i probiotičko dejstvo na želudac, kao i sposobnost smanjenja holesterola i šećera u krvi.

Kao biljka iz porodice noćurka, krompiri takođe sadrže otrovne supstance (npr. Solanin). U malim dozama, baš ove supstance doprinose lekovitom dejstvu na želudac. Visoke koncentracije ovih solaninskih supstanci nalaze se samo u nedovoljno klijatim ili zelenim krompirima – dakle, kod nepravilnog čuvanja – ili kod krompira zaraženog truleži. Pošto se solaninski sastojci ne uništavaju kuvanjem, ostaju potpuno očuvani kod kuvanih krompira i pomfrita od nepravilno skladištenih krompira; tokom kuvanja slanih krompira delimično se gube sa odvodjenim kuvanim vodom.

Ostavite odgovor