Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Kurkuma – za šta je dobra?

Kurkuma – za šta je dobra?

Kurkuma - za šta je dobra?

Kurkuma – Brzi Lekoviti Recepti s Kurkumom


Prirodna medicina je oduvek bila vredan resurs za pronalaženje putova ka optimalnom zdravlju i vitalnosti. U riznici prirodnih lekova, jedan od najsvetlijih dragulja je kurkuma (Curcuma longa). Ova egzotična biljka, poznata po svom žutom prahu i karakterističnom ukusu, često se naziva „zlatnim standardom“ u ishrani zbog impresivnog niza zdravstvenih koristi koje nudi.
Kurkuma je višegodišnja biljka iz porodice đumbira (Zingiberaceae) i potiče iz južne Azije, gde se tradicionalno koristi u kulinarstvu i medicini već hiljadama godina.

Indija je poznata kao najveći proizvođač i izvoznik kurkume, a ta zemlja ima dugu istoriju korišćenja kurkume u ajurvedskoj medicini, koja je jedna od najstarijih medicinskih sistema na svetu.
Glavna tajna kurkume, koja leži u njenim jedinstvenim zdravstvenim koristima, krije se u prisutnosti kurkumina, aktivnog jedinjenja odgovornog za njenu karakterističnu žuto-narandžastu boju. Kurkumin je poznat po svojim antiinflamatornim, antioksidativnim i antimikrobnim svojstvima.

Recepti sa kurkumom


Kurkuma, s bogatom istorijom korišćenja u tradicionalnoj medicini, može da bude neprocenjiv saveznik za očuvanje vašeg zdravlja. Evo tri precizna recepta s tačnim merama u gramima i mililitrima koji će vam pomoći da iskoristite kurkumu kao lekovitu moć iz prirode.

Kurkuma čaj – Recept za lečenje sezonske alergije i prehladu


Sastojci:
2 g kurkume (prah)
250 ml vode
2 g mlevenog bibera
5 ml maslinovog ulja
5 g narendanog đumbira
Sok od 1 limuna


Uputstvo:
Pomešajte kurkumu, vodu, mleveni biber i maslinovo ulje kako biste napravili pastu.
Zagrijte vodu i dodajte narendani đumbir.
Dodajte pastu od kurkume i prokuvajte smesu.
Na kraju, dodajte sok od jednog limuna i procedite čaj.
Pijte ovaj čaj najmanje dva puta dnevno dok simptomi sezonskih alergija i prehlade ne popuste.

Kurkuma mleko – Recept za Čišćenje Krvi i Detoksikaciju Jetre


Sastojci:
2 g kurkume
200 ml vode
3 g narendanog đumbira
200 ml mleka
2 g mlevenog bibera
1 g kardamoma
5 g meda


Uputstvo:
Pripremite pastu od kurkume.
Stavite šerpu na srednju temperaturu, dodajte vodu i narendani đumbir.
Nakon što se voda zagreje, dodajte mleko, pastu od kurkume, mleveni biber, kardamom i med.
Prokuvajte smesu, a zatim procedite.

Kurkuma piling – Recept za Prirodnu Negu Kože


Sastojci:
5 g kurkume
5 ml bademovog ulja
10 g brašna od leblebija
10 ml mleka


Uputstvo:
Pomešajte kurkumu i bademovo ulje kako biste napravili pastu.
Dodajte brašno kako biste poboljšali teksturu i efikasnost pilinga.
Dodajte malo mleka kako biste postigli glatku pastu.
Koristite ovu pastu kao prirodni čistač, piling ili masku za lice, masažirajući je nežno na koži.

Kurkuma – ostala lekovita svojstva

 1. Jača Imunitet
  Kurkuma i kurkumin, njen glavni sastojak, igraju ključnu ulogu u jačanju imunološkog sistema. Njihova antioksidativna i antiinflamatorna svojstva čine ih moćnim saveznicima u borbi protiv patogenih organizama. Osim toga, kurkumin štiti ćelije od oštećenja izazvanih slobodnim radikalima, smanjujući tako rizik od hroničnih bolesti.
 2. Poboljšava Funkciju Mozga
  Kurkumin takođe ima pozitivan uticaj na funkciju mozga. Podstiče stvaranje proteina i hormona koji održavaju kognitivno zdravlje, uključujući faktor neurotropina iz mozga (BDNF). Ovo može pomoći u smanjenju rizika od kognitivnih poremećaja kao što je Alchajmerova bolest.
 3. Podržava Zdravlje Kardiovaskularnog Sistema
  Kao prirodni antiinflamator, kurkumin može da smanji taloženje holesterola duž zidova arterija, smanjujući tako rizik od srčanih bolesti i infarkta. Osim toga, on opušta sužene krvne sudove, što doprinosi sniženju krvnog pritiska
 4. Smanjuje Rizik od Raka
  Kurkumin takođe pokazuje sposobnost suzbijanja rasta ćelija raka. Ovaj prirodni antikancerogen može čak sprečiti formiranje novih krvnih sudova u tumorskim tkivima, usporavajući njihov razvoj.
 5. Pomaze kod Artritisa
  Antiinflamatorna svojstva kurkume su efikasna i protiv artritisa, stanja koje karakteriše upala zglobova. Mnoge studije su potvrdile da je kurkuma efikasnija u lečenju artritisa u poređenju sa sintetičkim antiinflamatornim lekovima.
 6. Povećava Dugovečnost
  Hronična inflamacija može ozbiljno uticati na dužinu života i povećati rizik od raznih hroničnih oboljenja kasnije u životu, uključujući Alzheimerovu bolest, srčane bolesti i rak. Redovna konzumacija kurkume, u kombinaciji sa pravilnom ishranom i aktivnim načinom života, može pomoći u usporavanju procesa starenja i produženju očekivane životne dobi.
  U nastavku mozete naci i neke korisne recepte za priremu kurkume u borbi protiv alergije , ali i druge recepte za lepotu.

Ostavite odgovor