Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Ublažite alergiju na prirodan način

Ublažite alergiju na prirodan način

alergija-suzbijanje-simptoma-prirodan-nacin

9 namirnica koje olakšavaju simptome alergije

Alergije su kompleksne reakcije imunološkog sistema na odredjene supstance. Polen, grinje, perut kućnih ljubimaca, plesni, ujedi insekata, hrana i lekovi samo su neki od čestih okidača alergijskih reakcija. Simptomi mogu varirati od: kijanja, curenja nosa i svraba, do osipa, oticanja i astme. Lekari često preporučuju terapiju lekovima ili vakcinama protiv alergija. Međutim, prirodni lekovi takođe mogu biti korisni. Najbolji prirodni lek za alergije je izbegavanje alergena kada je to moguće. Ovo je savet koji će dati i lekari i prirodni iscelitelji, ističući važnost ograničavanja izloženosti poznatim alergenima.

Pogrešna procena je moguća

Prvi korak u borbi protiv alergija jeste tačno utvrditi uzročnika reakcije. Često, ljudi greše u pretpostavci o izvoru alergije. Posetom alergologu i obavljanjem testova, moguće je precizno odrediti koji alergeni izazivaju reakciju, omogućavajući ciljani pristup terapiji. Nakon identifikacije alergena, ključno je odlučiti da li ih možete izbeći i kako. Ovde se može primeniti niz strategija, poput izbegavanja područja sa visokom koncentracijom alergena ili promene navika kako bi se smanjila izloženost. Ovo može uključivati ​​jednostavne korake poput držanja prozora zatvorenih ili skidanja obuće pre ulaska u kuću.

Prirodni načini ublažavanja simptoma alergija

1. Slana voda – Jedan od lekova za suzbijanje simptoma alergije je ispiranje nosa slanom vodom, čija je efikasnost potvrđena 2012. godine kroz pregled deset studija. Ova terapija je pokazala korisne efekte kod dece i odraslih sa alergijskim rinitisom, često poznatim kao sezonska alergija ili polenska kijavica.

2. Lopuh (enh. Butterburr, lat. Petasites hybridus), poznat još pod nazivom repuh, je još jedna alternativa za olakšavanje simptoma alergije. Istraživanje iz 2003. godine pokazalo je da je lopuh jednako efikasan kao i oralni antihistaminici u ublažavanju svraba očiju kod alergijskih reakcija.

3. Quercetin, prisutan u brokoliju, karfiolu, zelenom čaju i citrusnim voćima, takođe je popularan među zagovornicima prirodnog lečenja. Smatra se da stabilizuje oslobađanje histamina i pomaže u kontroli simptoma alergije.

4. Enzim bromelain, koji se nalazi u ananasu i papaji, takođe je istaknut kao koristan lek za alergije. Prirodni iscelitelji smatraju da bromelain može poboljšati disanje smanjujući oticanje, što ga čini korisnim za olakšavanje simptoma alergijskog rinitisa.

5. Spirulina – Studija iz 2015. godine istakla je i antialergijske efekte dijetetskog suplementa spiruline, plavo-zelene alge, koja može pomoći u olakšavanju simptoma alergijskog rinitisa.

6. Med – Iako nema naučnih dokaza koji to potvrđuju, popularna teorija sugeriše da konzumiranje lokalno proizvedenog meda može smanjiti alergijsku reakciju tokom vremena. Prema ovoj teoriji, konzumiranjem meda koji pčele sakupljaju u vašem području, možete postepeno smanjiti osetljivost na polen. (Napomena: med ne davati bebama.)

Lekovita upotreba semena crnog kumina: pomaže kod alergija, respiratornih i infektivnih oboljenja

7. Kopriva – Prirodni iscelitelji takođe preporučuju koprivu kao prirodni antihistaminik za lečenje alergija.

Napomena

Sve ove alternative predstavljaju dodatne mogućnosti za one koji traže olakšanje od alergija. Ali, važno je napomenuti da ne treba koristiti kućne lekove za lečenje teških alergijskih reakcija ili anafilaksije, koju mogu identifikovati simptomi poput:

  • poteškoće u disanju
  • stegnutost u plućima
  • bolovi u grudima
  • promene krvnog pritiska
  • vrtoglavica
  • onesvešćivanje
  • osip
  • povraćanje.

Ako imate ove simptome, odmah potražite medicinsku pomoć. Anafilaksija može biti opasna po život.

Zanimljivo: Koje Emocije Kriju Organi?, Keto dijeta, jelovnik i saveti

Ostavite odgovor