Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Crvene ljute paprike i kajenski biber utiču na stagnaciju jetre

Crvene ljute paprike i kajenski biber utiču na stagnaciju jetre

crvene ljute paprike kajenski biber stagnacija jetre

Uticaj crvenih ljutih paprika i kajenskog bibera na stagnaciju jetre

Jetra je vitalni organ u našem telu koji ima ključnu ulogu u procesima detoksikacije, metabolizma i skladištenja nutrijenata. Kada jetra postane usporena ili zagušena, to može dovesti do različitih zdravstvenih problema. Međutim, postoji prirodni način da popravimo zdravlje jetre. To su crvene ljute paprike i kajenski biber, koji sadrže kapsaicin, a koji utiču na stagnaciju jetre.

Stagnacija jetre

Stagnacija jetre se javlja kada protok krvi kroz jetru postane usporen ili otežan. To može biti posledica različitih faktora, uključujući nezdravu ishranu, nedostatak fizičke aktivnosti, prekomernu upotrebu lekova, konzumaciju alkohola i stres. Stagnacija jetre može izazvati različite simptome, uključujući umor, nadutost, gubitak apetita i bol u stomaku. Takođe, može dovesti do poremećaja u radu drugih organa i sistema u telu.

Kako koristiti crvene ljute paprike i kajenski biber

Postoji mnogo načina da uključite crvene ljute paprike i kajenski biber u ishranu. Možete ih dodati svakodnevnim jelima, sosevima, pasti, itd. Takođe možete konzumirati i naš recept za jačanje imuniteta u čiji sastav ulazi i kajenski biber.

Prirodni recept protiv stagnacije jetre

Sastojci:

  • 1 šolja vode
  • 1/4 čajne kašike kajenskog bibera
  • Sok od pola limuna
  • Kašičica meda
  • Đumbir i kurkuma – po pola kašičice (nije obavezno)

U proključaloj vodi stavite kajenski biber i ostavite da odstoji 10 minta. Nakon toga dodajte limun i med. Ukoliko želite možete dodati đumbir i kurkumu. Najbolje je piti ujutru pola sata pre doručka ili uveče pre spavanja.

Predlog: koristite slamku ukoliko nemate visok prag tolerancije na ljutinu, ili počnite postepeno s manjom količinom.

Kapsaicin i zdravlje jetre

Kapsaicin je aktivni sastojak koji se nalazi u crvenim ljutim paprikama i kajenskom biberu. Ovo jedinjenje je odgovorno za njihovu pikantnu aromu i ima brojne koristi za zdravlje, uključujući i podršku zdravlju jetre. Kada konzumiramo paprike koje sadrže kapsaicin, ono stimuliše receptore u telu poznate kao TRPV1 receptori. Ti receptori se nalaze u različitim tkivima, uključujući i jetru. Aktivacija ovih receptora pokreće niz reakcija u jetri, uključujući povećani protok krvi koji poboljšava njen rad. To može pomoći u uklanjanju toksina i otpadnih produkata iz jetre, sprečavajući tako njenu stagnaciju. Osim toga, kapsaicin ima i antiinflamatorna svojstva, koja mogu pomoći u smanjenju upala u jetri.

Preliminarni klinički podaci sugerišu da suplementacija kapsaicinom može imati blagotvorne efekte na funkciju jetre kod pacijenata sa jetrenom insuficijencijom ili hepatocelularnim karcinomom. Međutim, potrebna su dalja kontrolisana ispitivanja kako bi se potvrdili ovi nalazi i razjasnili mehanizmi delovanja kapsaicina na molekularnom nivou.

6000 koraka dnevno smanjuju rizik od prerane smrti, utiču na pamćenje i regeneraciju tkiva

Čišćenje masne jetre: prirodan recept za zdravu jetru i prevenciju steatoze

Selen utiče na jetru, štitnu žlezdu i plodnost

Ostavite odgovor