Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Šta uzrokuje zapušen limfni sistem i kako ga aktivirati?

Šta uzrokuje zapušen limfni sistem i kako ga aktivirati?

limfni sistem uzrok zapusen aktivirati limfni sistem

Uloga limfnog sistema

Limfni sistem predstavlja sistem koji je najlakše objasniti kao „mrežu kanalizacionog sistema“ koja se proteže kroz naše telo. Limfa prikuplja otpadne proizvode iz međućelijskog prostora, uključujući mrtve ćelije, bakterije, viruse, gljivice i toksine. U limfnim čvorovima se onda filtriraju nečistoće i vraćaju pročišćenu limfu u limfne sudove. Iako se limfa u gornjim delovima tela može kretati ka dole u odnosu na lokalnu anatomiju, celokupni tok limfe je prema srcu, tj. odozdo ka gore u donjem delu tela i ka centru u gornjem delu tela. Ventili u limfnim sudovima osiguravaju da se limfa kreće u jednom pravcu, sprečavajući njen povratak.

Za razliku od krvnog sistema, koji ima srce kao centralnu pumpu, limfni sistem nema sopstveni pokretački organ. Umesto toga, njegovo funkcionisanje zavisi od kontrakcija mišića!

Mišići svojim kontrakcijama pritiskaju limfne sudove i tako pokreću limfnu tečnost kroz telo, omogućavajući pravilno funkcionisanje sistema za eliminaciju toksina. Na kraju, limfa se uliva u veliki grudni limfni kanal i desni limfni kanal, koji je vraćaju u krvotok, gde se dalje filtrira u jetri i bubrezima. Ovi organi završavaju proces detoksikacije započet u limfnim čvorovima.

To znači da kada mišići ne rade, kada smo fizički neaktivni, limfni sistem ne može efikasno da obavlja svoju funkciju, što može dovesti do nakupljanja toksina, edema i zapušenja unutar organizma.

Jednostavnije rečeno, zamislite `kanalizacionu mrežu` u telu koja je ispunjena tečnošću i koju treba „promućkati“ da bi se aktivirala – jasno je da fizička aktivnost igra ključnu ulogu u eliminaciji toksina i sprečavanju zastoja u limfnom sistemu. U nastavku pročitajte kako.

Kako aktivirati limfni sistem?

Prema stručnjacima, skakanje na trampolini je jedna od najefikasnijih vežbi za aktivaciju limfnog sistema. Pored toga, bilo kakva stimulacija, kao što je suvo četkanje kože ili naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom, može pomoći u pokretanju toksina iz tela.

  1. Skakanje na trampolini: Prema stručnjacima, skakanje na trampolini je jedna od najefikasnijih vežbi za aktivaciju limfnog sistema. Skakanje stvara gravitacione promene koje stimulišu limfnu tečnost da cirkuliše.
  2. Brza šetnja i trčanje: Ove aerobne vežbe takođe pomažu u pokretanju limfne tečnosti kroz telo.
  3. Istezanje: Vežbe koje uključuju istezanje i savijanje pomažu u stimulaciji limfne drenaže. Posebno se preporučuju pozicije koje obuhvataju inverzije, kao što su stojeći položaj na glavi ili ramena.
  4. Vežbe sa tegovima: Podizanje tegova aktivira mišiće koji pritiskaju limfne sudove i pomažu u cirkulaciji limfe.
  5. Suvo četkanje kože: Koristite četku sa prirodnim vlaknima i laganim pokretima četkajte kožu od stopala ka srcu. Ovo pomaže u stimulaciji limfne drenaže.
  6. Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom: Naizmenično tuširanje toplom i hladnom vodom stimuliše cirkulaciju i pomaže u pokretanju limfne tečnosti.
  7. Masaža – limfna drenaža: Posebne tehnike masaže usmerene na limfne čvorove pomažu u otklanjanju blokada i poboljšanju protoka limfe.

Moguća stanja i bolesti koje uzrokuje zapušen limfni sistem

Kada je limfni sistem zapušen, može doći do različitih bolesti i stanja usled nemogućnosti tela da efikasno eliminiše toksine i otpadne materije. Evo nekih od najčešćih:

Edem (Oticanje) – Oticanje tkiva usled zadržavanja tečnosti. Zagušenje limfnih žlezda sprečava normalan protok limfe, što dovodi do nakupljanja tečnosti u tkivima.

Lipedem – Hronično oticanje jednog ili više ekstremiteta. Blokada ili oštećenje limfnih sudova, što sprečava pravilno dreniranje limfe iz tkiva.

Hronične infekcije – Stalno prisutne ili često ponavljajuće infekcije. Oslabljen imuni odgovor zbog preopterećenog limfnog sistema koji ne može efikasno eliminisati patogene.

Artritis – Upala zglobova, koja može biti bolna i ograničavati pokretljivost.
Uzrok: Nakupljanje otpadnih materija i toksina u limfnim žlezdama oko zglobova, što izaziva upalu.

Celulitis – Bakterijska infekcija kože koja uzrokuje crvenilo, oticanje i bol. Zagušen limfni sistem ne može efikasno eliminisati bakterije koje se šire kroz kožu.

Fibrocistična bolest dojke (Mastopatija) – Bolne kvržice u dojkama. Nakupljanje toksina u limfnim žlezdama u dojci usled upotrebe dugotrajnih dezodoransa koji blokiraju znojne kanale.

Vaginalni Sekreti (Belo pranje) – Izbacivanje belih ili žućkastih sekreta iz vagine. Izlučivanje mrtvih bakterija i gljivica preko vaginalne sluzokože zbog preopterećenja limfnog sistema.

Atopijski Dermatitis i Psorijaza – Hronične kožne bolesti koje uzrokuju crvenilo, svrab i ljuskanje kože. Potpuna opstrukcija limfnih žlezdi zbog gljivične patologije, što prisiljava organizam da eliminiše toksine kroz kožu.

Sinusitis – Upala sinusa koja uzrokuje bol, oticanje i zapušen nos. Blokada limfnih žlezda sprečava eliminaciju otpadnih materija iz sinusa.

Bronhitis i Laringitis – Upala bronhija i grkljana, koja uzrokuje kašalj i poteškoće s disanjem. Preopterećen limfni sistem ne može efikasno eliminisati patogene iz dišnih puteva.

Pneumonija – Upala pluća koja može biti ozbiljna i opasna po život. Zagušenje limfnih žlezda u plućima sprečava čišćenje limfe i dovodi do nakupljanja toksina.

Akne i Problemi sa Kožom – Pojava bubuljica, crvenila i drugih kožnih problema. Kada limfni sistem ne funkcioniše pravilno, toksini se izbacuju kroz kožu, što izaziva različite probleme.

Recept za prirodni lek za ekcem i psorijazu

Vrste crevnih parazita – Koje simptome paraziti tačno izazivaju u telu?

Ostavite odgovor