Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Glaukom – Šta je i šta ga uzrokuje? Kako se leči glaukom?

Glaukom – Šta je i šta ga uzrokuje? Kako se leči glaukom?

glaukom sta je

Glaukom – uzroci, simptomi, lečenje

Glaukom je oboljenje oka koje zahvata glavni nerv vida, poznat kao optički nerv. Optički nerv prima signale iz mrežnjače i prenosi ih u mozak, gde ih prepoznajemo kao vid.

Šta uzrokuje i šta karakteriše glaukom? Glaukom se karakteriše progresivnim oštećenjem optičkog nerva, koje obično počinje sa suptilnim gubitkom bočnog vida (perifernog vida). Ako glaukom nije dijagnostikovan i lečen, može dovesti do gubitka centralnog vida i slepila.

Obično, ali ne uvek, glaukom je povezan sa povišenim pritiskom u oku (intraokularni pritisak). Uglavnom je ovaj povišeni pritisak u oku taj koji dovodi do oštećenja oka (optičkog) nerva. U nekim slučajevima, glaukom može nastati u prisustvu normalnog očnog pritiska. Veruje se da ovaj oblik glaukoma nastaje zbog loše regulacije protoka krvi ka optičkom nervu.

Dva glavna tipa glaukoma

Postoje dva glavna tipa glaukoma:

  • Glaukom sa otvorenim uglom (hronični), koji je najčešći i često je dugotrajan.
  • Glaukom sa zatvorenim uglom, koji može biti akutan ili dugotrajan.

Primarni glaukom nije posledica neke druge bolesti oka, dok je sekundarni glaukom posledica drugih očnih stanja, trauma ili upotrebe lekova. Glaukomi obično zahvataju oba oka, ali bolest može brže napredovati u jednom oku nego u drugom. Uključenost samo jednog oka javlja se samo kada glaukom uzrokuju faktori kao što su prethodna povreda, upala ili upotreba steroida samo u tom oku.

Glaukom sa otvorenim uglom: Primarni glaukom sa otvorenim uglom (POAG) je najčešći tip glaukoma. Njegova učestalost se povećava sa godinama i to je dugotrajna, a ne akutna bolest. Ovo povećanje se dešava zbog postepenog začepljenja mehanizma drenaže usled starenja, iako je ugao drenaže otvoren. Kao posledica toga, aqveozna tečnost ne drenira iz oka kako treba, što dovodi do povećanja pritiska u oku bezbolno i bez simptoma. Dalje, pošto gubitak vida počinje sa strane, ljudi obično nisu svesni problema dok gubitak ne ugrozi centralno vidno područje. Ovaj tip glaukoma se naziva primarnim jer uzrok nije povezan sa vidljivim strukturnim promenama u oku.

Uzrok i simptomi glaukoma

Glaukom je oboljenje koje uzrokuje oštećenje optičkog nerva, najvažnijeg nerva za vid, zbog povišenog pritiska u oku. Ako se ne otkrije i ne leči na vreme, može dovesti do gubitka vida i slepila. Glaukom može biti uzrokovan poremećajem drenaže tečnosti iz oka ili smanjenjem protoka krvi ka optičkom nervu.

Osobe starije od 45 godina, sa porodičnom istorijom glaukoma, dijabetesom, povredom oka, ili oni koji koriste kortizon (steroidi), imaju veći rizik od glaukoma.

Neki pacijenti ne osećaju nikakve simptome, dok drugi mogu imati glavobolju, mučninu i zamućen vid. Akutni glaukom karakterišu dramatični simptomi poput naglog bola u oku, mučnine i povraćanja, i zamućenog vida.

Kod otvorenog glaukoma, simptomi su obično blagi ili odsutni sve do kasnog stadijuma bolesti. Oči izgledaju normalno, ali oftalmolog može otkriti povišeni pritisak u oku, oštećenja na optičkom nervu ili gubitak vidnog polja.

Akutni glaukom karakterišu crvenilo oka, povećana zenica i mutna rožnjača. Očni lekar može primetiti smanjenje oštrine vida, oticanje rožnjače i visok intraokularni pritisak. Rana dijagnoza i lečenje su ključni za sprečavanje trajnog oštećenja vida.

Da li glaukom može biti sprečen?

Primarni glaukom otvorenog ugla ne može se sprečiti, ali se oštećenje optičkog nerva i gubitak vida koji nastaju usled glaukoma mogu sprečiti ranom dijagnozom i efikasnim lečenjem.

Sekundarni oblici glaukoma mogu se često sprečiti izbegavanjem povreda oka i lečenjem upale oka ili drugih bolesti koje mogu dovesti do sekundarnih glaukoma.

Većina slučajeva gubitka vida od glaukoma zatvorenog ugla može se sprečiti pravilnom primenom laserske iridotomije kod očiju koje su pod rizikom.

Glaukom – lečenje

U slučaju pravovremenog otkrivanja, glaukom se većinom uspešno leči lekovima u vidu kapi za oči. Redovnom primenom ovih kapi, smanjuje se očni pritisak i unapređuje protok tečnosti kroz drenažni ugao. Lekovi za glaukom mogu značajno doprineti očuvanju vida, ali je ključno koristiti ih pod nadzorom i po preporuci oftalmologa.

Pored terapije lekovima, hirurška intervencija predstavlja opciju u lečenju glaukoma. Laserska operacija, poznata kao trabekuloplastika, poboljšava drenažu tečnosti kod glaukoma otvorenog ugla. Ovom procedurom, laserski zrak deluje na trabekularnu mrežu komornog ugla, olakšavajući protok tečnosti i smanjujući intraokularni pritisak. Ova tehnika često se primenjuje kao dodatak ili alternativa terapiji lekovima, naročito kada ona nije dovoljno efikasna u kontroli očnog pritiska.

Lekovita upotreba semena crnog kumina: pomaže kod alergija, respiratornih i infektivnih oboljenja

Ostavite odgovor