Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Šta je klaster glavobolja i zašto se zove suicidna glavobolja?

Šta je klaster glavobolja i zašto se zove suicidna glavobolja?

sta je klaster glavobolja histaminska glavobolja suicidna glavobolja

Šta je klaster glavobolja – simptomi, uzroci, jačina bola, prirodni tretmani

Klaster glavobolja je vrsta glavobolje koja se karakteriše intenzivnim, probadajućim bolom oko jednog oka ili slepoočnice. Ove glavobolje se javljaju u serijama ili „klasterima“, obično svakodnevno ili nekoliko puta dnevno tokom nekoliko nedelja ili meseci, a zatim nestaju u periodima remisije. Klaster glavobolje su retke, ali izuzetno bolne, te često ostavljaju ljude osjećajem nemoći i frustracije. Zbog razlicitih faktora klaster glavobolje se zovu i histaminske ili suicidne glavobolje.

Klaster glavobolja najčešće pogađa odrasle osobe, obično između 20. i 50. godine života, iako se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi. Statistički, muškarci su tri puta češće pogođeni ovom vrstom glavobolje nego žene. Što se tiče učestalosti, klaster glavobolje su relativno retke u poređenju sa drugim vrstama glavobolja kao što su migrene ili tenziona glavobolja. Procenjuje se da pogađaju oko 0.1% do 0.5% populacije, što znači da su manje učestale, ali mogu biti izuzetno teške i onesposobljavajuće za one koji ih imaju.

Klaster glavobolja tzv. histaminska ili suicidna glavobolja

Klaster glavobolja je poznata kao „histaminska glavobolja“ zbog pretpostavke da histamin, hemikalija koja se oslobađa u telu tokom alergijskih reakcija, može igrati ulogu u pokretanju ovih vrsta glavobolja. Međutim, ova veza još uvek nije u potpunosti razjašnjena i istraživanja su u toku kako bi se bolje razumela uloga histamina u nastanku klaster glavobolja.

Takođe, klaster glavobolje su poznate i kao „suicidne ili samoubilačke glavobolje“ zbog njihove intenzivne i neizdržive prirode. Ovaj naziv potiče od činjenice da su klaster glavobolje često povezane sa izuzetno jakim bolom koji može biti toliko intenzivan da pojedinci koji ih pate mogu osećati suicidalne misli kao posledicu bola i patnje koje izazivaju. Ako se suočavate sa ovakvim osećanjima, preporučuje se da potražite medicinsku pomoć. Svako u životu doživljava neku vrstu bola i važno je preduzeti samoinicijativu u lečenju. Prvi korak je potražiti neku osobu sa kojom možete razgovarati i obratiti joj se za pomoć radi tretmana koji mogu pomoći da se ublaže simptomi i poboljša kvalitet života.

Simptomi Klaster Glavobolje

Klaster glavobolje mogu uzrokovati niz simptoma koji variraju u intenzitetu. Karakterišu ih najvise neočekivani napadi probadajućeg bola, često koncentrisanog oko jednog oka ili slepoočnice. Ovi napadi mogu trajati od 15 minuta do nekoliko sati, a poznati su po svom uzastopnom pojavljivanju tokom nekoliko nedelja ili meseci, pre nego što se privremeno povuku. Ostali simptomi uključuju:

 • Intenzivan, oštar bol oko jednog oka ili slepoočnice.
 • Crvenilo i suzenje oka na pogođenoj strani.
 • Opadanje kapka.
 • Začepljen nos ili curenje nosa.
 • Osećaj nemira ili agitacije.
 • Osetljivost na svetlost i zvuk.

Jačina bola klaster glavobolje

Što se tiče jačine bola, klaster glavobolje su poznate po svom izuzetno visokom intenzitetu.

Mnogi pacijenti opisuju bol kao nepodnošljiv, često ocenjujući na skali bola od 1 do 10 kao 9 ili 10. Prenosimo rezultate istraživanja koje možete pogledati u celini na sledećem linku ovde.

`Bol kod klaster glavobolja je intenzivniji od bilo kojeg drugog poremećaja bola koji smo ispitivali, sa ocenom 9,7, dok je sledeći najbolniji poremećaj, bol tokom porođaja, ocenjen sa 7,2, čitavih 2,5 poena manje na skali od 0–10.

Budući da se jaka bol ocenjuje sa 7 ili više na numeričkoj skali, zanimljivo je primetiti da su jedino napadi klaster glavobolje (9,7), bol tokom porođaja (7,2) i pankreatitis (7,0) smatrani jakim bolom. Nefrolitijaza, često smatrana izuzetno bolnom, ocenjena je kao visok stepen umerene boli (6,9).`

Ostali rezultati istraživanja

U istom istrazivanju* se navodi sledeće: `U našem setu podataka, kranijalni autonomni simptomi su bili češći kod ispitanika sa intenzivnijim bolom. To sugeriše da je trigeminalni autonomni refleks kod klaster glavobolje postepen odgovor, pri čemu intenzivniji bol dovodi do više autonomnih simptoma. Slično tome, nedavno funkcionalno istraživanje sugeriše da se anteriori hipotalamus, koji može imati ulogu u trigeminalnom autonomnom refleksu zajedno sa jezgrom locus coeruleus i ventralnom posteriornom jezgrom talamusa, aktivira samo kada se intranazalni trigeminalni stimulus smatra bolnim.

Dakle, kod klaster glavobolje, različite regije mozga mogu biti aktivirane u zavisnosti od bola. Interesantno je da nemir nije bio češći kod pacijenata sa maksimalnim bolom. Nemir se smatra da potiče iz hipotalamusa ili cerebelum. Bez obzira na sistem odgovoran za nemir, naši podaci sugerišu da veza između nemira i bola nije postepen odgovor.
Klaster glavobolja je prijavljena od strane velike grupe internacionalnih ispitanika da bude intenzivnija od svih drugih poremećaja bola koji su proučavani. Maksimalni bol odgovara povećanoj učestalosti pojavljivanja autonomnih karakteristika glave i povećanoj učestalosti napada, što ukazuje na veze između bola i drugih delova mozga u klaster glavobolji`.

Uzroci Klaster Glavobolje

Iako tačan uzrok klaster glavobolja nije potpuno razumljiv, postoji nekoliko faktora koji se smatraju potencijalnim okidačima. Među njima su:

 • Promene u aktivnosti hipotalamusa, regije mozga koja reguliše unutrašnji sat i cirkadijalni ritam.
 • Hemikalija koja pomaže u odgovoru na alergijske reakcije (histamin).
 • Neravnoteža neurotransmitera, kao što su serotonin i dopamin, koji igraju ulogu u percepciji bola.
 • Genetika, budući da klaster glavobolje često imaju tendenciju da se naslede (klaster glavobolje mogu biti genetske kod do 5% ljudi).
 • Okidači poput konzumiranja alkohola, duvanskog dima, boravka na visokim nadmorskim visinama, jakih mirisa i određene hrane.

Prirodni Tretmani za Klaster Glavobolju

Iako ne postoji definitivan lek za klaster glavobolje, postoje prirodni tretmani koji mogu pomoći u ublažavanju simptoma. Ovi prirodni pristupi mogu biti korisni za ljude koji žele da istraže alternativne opcije lečenja ili da ih kombinuju sa konvencionalnim terapijama. Evo nekoliko detaljnijih objašnjenja i predloga kako se ove terapije mogu sprovoditi kod kuće.

Terapija kiseonikom

Inhalacija čistog kiseonika kroz masku je jedna od terapija koja se koristi za ublažavanje simptoma klaster glavobolje. Kiseonik pomaže sužavanjem krvnih sudova u mozgu, što može smanjiti intenzitet bola. Ova terapija često se sprovodi u medicinskim ustanovama, ali postoje i mogućnosti za kućno korišćenje. Pacijenti mogu razmotriti nabavku prenosivog kiseonika i posebnih maski za inhalaciju, uz konsultaciju sa zdravstvenim profesionalcem.

Kapsaicin sprej za nos

Kapsaicin, supstanca koja se dobija iz ljutih papričica, pokazala je efikasnost u ublažavanju bolova kod klaster glavobolje. Sprej za nos koji sadrži kapsaicin može se primeniti na nozdrve kako bi se pružilo olakšanje. Ova terapija može se koristiti kod kuće, a sprej može biti dostupan u apotekama ili se može napraviti kod kuće uz odgovarajuće uputstvo.

Suplementi melatonina i magnezijuma

Melatonin i magnezijum su suplementi koji su pokazali korisnost u regulaciji ritma spavanja i smanjenju učestalosti klaster glavobolja. Melatonin, hormon koji reguliše ciklus spavanja i budnosti, može se uzimati pre spavanja kako bi se poboljšao kvalitet sna i smanjila učestalost noćnih napada. Magnezijum, mineral koji igra važnu ulogu u nervnom sistemu, može se uzimati kao dodatak ishrani kako bi se smanjila napetost mišića i olakšao bol. Pre uzimanja bilo kakvih suplemenata, važno je konsultovati se sa lekarom kako bi se utvrdila odgovarajuća doza i moguće interakcije sa drugim lekovima.

Akupunktura i masaža

Alternativne terapije poput akupunkture i masaže mogu biti korisne u ublažavanju simptoma klaster glavobolje. Akupunktura, tehnika koja uključuje ubadanje tankih igala u određene tačke na telu radi stimulacije energetskih tokova, može se koristiti za smanjenje bola i napetosti. Masaža takođe može pomoći u opuštanju mišića i smanjenju stresa, što može doprineti smanjenju učestalosti i jačine glavobolja. Pacijenti mogu istražiti mogućnosti za akupunkturu i masažu kod licenciranih praktičara, ili mogu koristiti tehnike samomasaže kod kuće uz odgovarajuće uputstvo i obuku.

Uz pravilan pristup i redovno praćenje od strane medicinskog stručnjaka, ovi prirodni tretmani mogu biti korisni u upravljanju klaster glavoboljama i poboljšanju kvaliteta života za one koji ih pate. Važno je da svaka osoba koja pati od klaster glavobolja dobije individualizovan tretman i podršku kako bi efikasno upravljala svojim simptomima.

Napomena

Iako su klaster glavobolje poznate po svojoj intenzivnoj boli, važno je napomenuti da one nisu životno ugrožavajuće. Ipak, njihov uticaj na svakodnevni život može biti značajan. Istraživanja pokazuju da se učestalost ovih glavobolja obično smanjuje sa starenjem. Stoga, iako se glavobolja može javiti iz različitih razloga, klaster glavobolje zahtevaju poseban tretman i pažnju. Ako imate jake glavobolje koje se javljaju u određenom obrascu, važno je potražiti pomoć od zdravstvenog stručnjaka. Srećom, postoje tretmani koji mogu pomoći u smanjenju težine i učestalosti ovih napada. Takođe, ako primetite bilo kakve negativne efekte prilikom uzimanja lekova, važno je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Procitajte jos: Ciste na jajnicima – prirodno lečenje

Ostavite odgovor