Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Lipedem (lipoedem) nije celulit! Koja je razlika između lipedema i celulita?

Lipedem (lipoedem) nije celulit! Koja je razlika između lipedema i celulita?

celulit-lipedem.

Šta je zapravo lipedem?

Lipedem (lipoedem), hronično stanje karakterisano abnormalnom akumulacijom masnih ćelija, pretežno cilja na donje ekstremitete, kukove i zadnjicu, iako može uticati i na ruke u nekim slučajevima. Iako je čest, tačan uzrok lipedeme ostaje nejasan. Dok se veruje da genetska predispozicija igra značajnu ulogu, hormonalni faktori, poput estrogena, često pogoršavaju njen tok. Dodatno, trauma ili povreda pogođenih područja može pokrenuti pojavu lipedeme, dodatno komplikujući njen etiologiju.

Lipedema se često naziva i „painful fat syndrome“ (sindrom bolne masnoće) zbog karakterističnih bolova i nelagodnosti koje prate ovu bolest. Naziv „lipedema“ potiče od grčkih reči „lipos“ što znači masnoća i „oedema“ što označava otok, što opisuje ključne karakteristike ovog stanja – abnormalnu nakupljanje masnog tkiva i oticanje.

Razlika između lipedema i celulita?

Celulit i lipedem su dva različita stanja koja se mogu javiti kod žena, ali imaju različite uzroke, simptome i karakteristike.

Celulit je stanje u kojem se masno tkivo ispod površine kože zadebljava i stvara nepravilnosti, poput udubljenja ili „narandžine kore“. To se obično događa zbog nakupljanja masnoće, vezivnog tkiva koje se steže oko masnih ćelija i promena u cirkulaciji krvi. Celulit se obično pojavljuje na bokovima, bedrima, zadnjici i stomaku, a često se povezuje sa genetikom, hormonalnim promenama, lošom ishranom, nedovoljnom fizičkom aktivnošću i drugim faktorima.

S druge strane, lipedem je medicinski poremećaj karakterizovan nepravilnim nakupljanjem masnog tkiva, obično na donjim ekstremitetima, ali ponekad i na rukama. Ova nakupina masnog tkiva je često simetrična i može biti bolna na dodir. Lipedem se javlja kada limfna drenaža nije efikasna, što rezultira zadržavanjem viška masnog tkiva. Ovo stanje obično nije povezano sa prekomernom težinom ili lošim životnim navikama, iako faktori kao što su genetika i hormonalne promene mogu doprineti njegovom razvoju.

Ukratko, iako oba stanja mogu izazvati nepravilnosti na koži, celulit se uglavnom odnosi na promene u površinskom sloju kože zbog nakupljanja masnoće, dok lipedem predstavlja nepravilno nakupljanje masnog tkiva izazvano poremećajem u limfnoj drenaži. Ova ključna razlika često dovodi do pogrešne dijagnoze i umanjuje ozbiljnost stanja. Kao posledica, osobe sa lipedemom mogu se suočiti sa izazovima u dobijanju pravovremene i odgovarajuće terapije, produžavajući njihovo fizičko i emocionalno stradanje.

Tretmani za ublažavanje lipedema

Ublažavanje lipedema i poboljšanje limfne cirkulacije moguće je primenom različitih konzervativnih mera. One uključuju ručnu limfnu drenažu (RLD), kompresionu terapiju i specijalne vežbe. U slučajevima kada simptomi postanu ozbiljniji, kao što su izraženi edemi ili bol, hirurške intervencije poput liposukcije mogu biti razmatrane kako bi se smanjio višak masnog tkiva i olakšao osećaj nelagodnosti.

Iako se suočavanje sa lipedemom može činiti kao izazov, postoji niz koraka koje žene mogu preduzeti kako bi umanjile neugodne simptome, a sve to u udobnosti sopstvenog doma. Redovno vežbanje, kao što su šetnja ili plivanje, može znatno doprineti poboljšanju cirkulacije i smanjenju oticanja. Takođe, pravilna ishrana koja obiluje antiinflamatornim namirnicama poput voća, povrća i omega-3 masnih kiselina, može biti od ključnog značaja u smanjenju zapaljenja i opšteg osećaja nelagodnosti.

Iako je česta, lipedema često ostaje obavijena zabludama i društvenim stigmama. Pogrešna verovanja održavaju ideju da su osobe sa lipedemom jednostavno gojazne ili da im nedostaje samodisciplina, umanjujući legitimnost njihovih problema. Štaviše, sveprisutno naglašavanje postizanja društvenih standarda lepote dodatno marginalizuje one pogođene lipedemom, pojačavajući njihov fizički i emocionalni stres.

Šampon za masnu kosu: Napravite sami uz pomoć ova tri sastojka!

Ostavite odgovor