Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Prirodna zamena za antibiotike i analgetike

Prirodna zamena za antibiotike i analgetike

prirodni antibiotik prirodni analgetik prirodne zamene za antibiotike

Koje namirnice deluju kao prirodni antibiotici i analgetici?

Mnoge biljke i prirodne supstance imaju dokazano antimikrobno delovanje i mogu biti efikasna prirodna zamena za antibiotike i analgetike. Prednost prirodnih zamena je što se uvek mogu uzimati ne samo kao lek već i kao preventiva ako se uključe u svakodnevnu ishranu.

Najpoznatiji prirodni antibiotici

Antibiotici su često prvi izbor u lečenju bakterijskih infekcija, ali sve veća otpornost na antibiotike i nuspojave koje ih prate podstakle su interesovanje za prirodne zamene. Evo koje su namirnice poznate kao prirodna zamena za antibiotike:

 1. Ulje od origana (Ima jaka antimikrobna svojstva): Ulje od origana sadrži karvakrol i timol, koji su pokazali značajna antibakterijska svojstva. Kako da napravite domaće ulje od origana, pročitajte ovde.
 2. Kurkuma (Ima antiinflamatorna svojstva): Kurkuma, zahvaljujući kurkuminu, može pomoći u borbi protiv infekcija svojim antiinflamatornim i antibakterijskim svojstvima.
 3. Beli luk (Prirodni antibiotik): Beli luk sadrži alicin, koji je poznat po svojoj sposobnosti da uništava širok spektar bakterija.
 4. Med (Antimikrobna svojstva): Med, posebno manuka med, ima prirodna antibakterijska svojstva i koristi se za zaceljivanje rana.
 5. Ehinacea (Podstiče imuni sistem): Ehinacea je poznata po svojoj sposobnosti da stimuliše imuni sistem i smanjuje simptome prehlade.
 6. Ulje crnog kumina (Antiinflamatorna svojstva): Ulje crnog kumina ima snažna antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.
 7. Vitamin D (Podrška imunom sistemu): Vitamin D, koji telo proizvodi pod uticajem sunčeve svetlosti, izuzetno je važan za funkciju imunog sistema.

Ovde ima najviše vitamina D!

Prirodni analgetici

 1. Ricinusovo ulje (Antiinflamatorna svojstva): Ricinusovo ulje se koristi za smanjenje upala i bolova u zglobovima i mišićima. Ricinusovo ulje ima široku primenu u lečenju cisti na jajnicima i drugih ženskih problema. Više o tome pročitajte ovde.
 2. Kurkuma (Prirodni analgetik): Kurkuma, zahvaljujući kurkuminu, može pomoći u smanjenju bolova i upala.
 3. Bobičasto voće (Antioksidativna svojstva): Bobičasto voće je bogato antioksidansima koji mogu pomoći u smanjenju upala i bolova.
 4. Kajenski biber (Smanjuje bol): Kajenski biber sadrži kapsaicin, koji može pomoći u smanjenju bolova blokirajući signalne puteve bola.
 5. Đumbir je poznat po svojim snažnim antiinflamatornim svojstvima. Gingerol i drugi spojevi u đumbiru pomažu u smanjenju upala i bolova, što ga čini efikasnim prirodnim analgetikom. Đumbir se često koristi za ublažavanje bolova kod artritisa, menstrualnih grčeva i drugih upalnih stanja.

Prirodni lek za čišćenje organizma od parazita- Domaće ulje origana

Najbolji prirodni lek za brzo jačanje imuniteta

Ostavite odgovor