Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Deci pohvalite trud a ne talenat! Evo kako pravilno pohvaliti dete

Deci pohvalite trud a ne talenat! Evo kako pravilno pohvaliti dete

vaspitanje dece pohvala trud talenat jerotic najbolji prirodni lek

Vladeta Jerotić je na svojim predavanjima često govorio roditeljima: „Pohvalite trud, a ne talenat!“ Pohvala u vaspitanju dece je odgovorna za oblikovanje njihovog razvoja i postizanje uspeha. Istaknuti srpski psihijatar i pedagog često je naglašavao važnost, ali i mane pohvale u vaspitanju dece. Jerotić ističe da je važno da se deci pruži pohvala za trud i napor koje ulažu, a ne samo za prirodni talenat ili inteligenciju.

Pohvala truda a ne talenta poboljšava samopouzdanje

Umesto opštih izraza poput „dobro si to uradio“ ili „baš si inteligentan“, fokusirajmo se na to šta su tačno uradili dobro. Recimo nešto poput: „Ponosan sam na tebe što si naučio kako se pravilno pišu teške reči!“ To je mnogo korisnije nego: „Sjajno si se plasirao na takmičenju iz pravopisa.“

Važno je da koristimo konkretan jezik pri pohvali. Deca tako stiču razumevanje da su uspeh i postizanje ciljeva rezultat napora i predanosti. Na taj način, dete će znati tačno koji aspekt svog ponašanja treba unaprediti sledeći put.

Ovo je posebno bitno za decu koja se suočavaju s izazovima u učenju ili drugim razvojnim kašnjenjima, jer im pohvala za trud može pomoći da prevaziđu svoje nesigurnosti.

Kada pohvaljujemo trud umesto inteligencije, šaljemo poruku našoj deci da smo ponosni na njihovu upornost i vredan rad. Ovo pomaže u izgradnji njihovog samopouzdanja i osećaja vrednosti.

Pohvala truda utiče na performanse

Pohvala truda je efikasniji alat za poboljšanje performansi naše dece nego pohvala za inteligenciju ili talenat. Kada pohvaljujemo trud, pokrećemo niz pozitivnih emocija kod dece, uključujući ponos, zahvalnost i radost. Ove emocije motivišu decu da se trude više, jer znaju da mi cijenimo njihove napore.
S druge strane, pohvala inteligencije ili talenta može negativno uticati na motivaciju dece.

Deca koja su često hvaljena zbog svog intelekta mogu izgubiti entuzijazam za učenje nakon samo nekoliko nedelja. Ova deca često će se manje truditi na zadacima nakon tri meseca, za razliku od one dece koja su nagrađivana za trud.
Ovo ukazuje na koncept samoprepreke, gde deca stvaraju prepreke za sebe kako bi opravdala budući neuspeh. Kada se deca pohvaljuju samo za performanse, često će koristiti strategije koje im otežavaju zadatke i često doživljavaju anksioznost. Ovo ne samo da smanjuje performanse, već stvara negativan odnos prema novim zadacima.

Oprez sa preteranim pohvalama – Balans u vaspitanju

Pohvale su važan deo vaspitanja dece, ali preterano hvaljenje može imati negativne posledice. Preterano hvaljenje može oštetiti samopouzdanje: Kada decu preterano hvalimo, mogu dobiti nerealno visoko mišljenje o sebi. To ih može učiniti sujetnim i verovanjem da su bolji od drugih, što može negativno uticati na njihove odnose s vršnjacima.

Svi smo čuli ovakve izjave: „Kako si ti pametan!“ Mogli biste pomisliti da će, ako deca postignu nešto dobro, reći im da su to stvarno izvanredno uradila, dodatno podići njihovo samopouzdanje.
Međutim, istraživanja su pokazala da ovakav preterani vid divljenja neće mnogo pomoći u motivisanju dece. Naprotiv, to može učiniti da deca postanu manje voljna da se suoče s novim izazovima, jer će imati osećaj da moraju da ispunjavaju veoma visoke standarde. Pohvale truda i napora koje dete ulaze podstiču decu da preuzmu odgovornost za svoje postupke i prihvate posledice svojih odluka.

Zdrava osnova za razvoj samopouzdanja

Kada se radi o pohvali dece, pravi pristup može imati dubok i pozitivan uticaj na njihov razvoj. Fokusiranje na pohvalu zasnovanu na trudu i postignućima u odnosu na njih same, umesto na poređenje s drugima, stvara zdravu osnovu za razvoj samopouzdanja i samosvesti kod dece. Izbegavanje preteranih pohvala koje bi mogle postaviti nerealno visoke standarde pomaže deci da ostanu motivisana i voljna da preuzimaju nove izazove. Kada decu pohvalimo za napore koje ulažu, podstičemo ih da budu istrajna, hrabra i spremna da uče iz grešaka.
Pozitivna pohvala je ključ za zdrav i pozitivan razvoj dece. Kroz ovakav pristup, pomažemo deci da razviju osećaj vlastite vrednosti, samopouzdanje i motivaciju za postizanje uspeha u životu. Ovo je temelj za izgradnju srećnih i samopouzdanih individua spremnih za suočavanje s izazovima u svim aspektima svog života.
U nastavku mozete procitati neke konkretne primere kako mozete pohvaliti dete za trud i time olaksati svakodnevicu obavljanja velikih-malih poslova.

Ostavite odgovor