Ti se nalaziš ovde: Početna stranica » Konkretni primeri kako pohvaliti dete

Konkretni primeri kako pohvaliti dete

roditeljstvo u praksi vaspitanje dece najbolji prirodni lek

Kada hvalite decu budite jasni

Roditeljstvo je nežan balans između pružanja podrške i ohrabrivanja deteta da raste i razvija se. Jedan od načina da to postignete je kroz pohvalu. Međutim, nije svaka pohvala ista, i neka vrsta pohvale može imati veći uticaj na vaše dete od druge.
Kada hvalite napore svog deteta, pokušajte da:


Budete specifični. Uklonite nagađanje šta tačno hvalite. Umesto da kažete „Bila si tako dobra u prodavnici“, napravite detaljniji komentar: „Hvala ti što si bila tako strpljiva dok smo čekali u redu.“ Ovo može pomoći vašem detetu da se seti da bude strpljivo i sledeći put kad čeka u redu.


Budite iskreni. Deca znaju kada niste iskreni. Neiskrena pohvala poput „Ti si najbolji košarkaš na svetu!“ može naterati dete da se pita zašto ne govorite istinu i čak ih naterati da pomisle da mislite da ne mogu bolje.


Budite jasni. Budite opisni u vezi sa onim što hvalite. „Tvoja tehnika slikanja vodom zaista napreduje – jesi li koristio neke nove tehnike u ovoj slici?“ je korisniji komentar od „Ovo je fantastična slika. Jednog dana ćeš imati svoju galeriju!“ Ovo pomaže da se ukloni pritisak da budu savršeni ili „najbolji“. To je realnije i pomaže deci da shvate na čemu rade kako bi postali bolji.


Fokusirajte se na napredak. Ovo pomaže deci da vide kako se njihovi napori isplate i održava ih motivisanim. Na primer: „Stvarno mogu primetiti koliko si vežbao driblanje. Bolje kontrolišeš loptu nego na početku sezone.“


Razgovarajte o tome kako njihova dela utiču na druge ljude. Na primer, možete reći: „Hvala što si pomogao oko posuđa. Stvarno sam cenio tvoju pomoć.“ Ovo takođe pokazuje deci da su važan član porodice ili zajednice.


Pomozite deci da izraze svoje emocije. Ponekad deca trebaju pomoć u identifikaciji svojih emocija i prihvatanju svojih dostignuća. Na primer, ako hvalite trud svog deteta u matematici, možete dodati: „Moraš se osećati ponosno što je sav tvoj trud i učenje napravilo tako veliku razliku“.

(izvor:www.understood.org)

Ostavite odgovor